2012. október 13., szombat

Blu Death Ray



Rohadék - mondtam és azon elmélkedtem, hogy hozzam-e be a garázsból a motorosfűrészt vagy csak szimplán verjem-e szét kalapáccsal a Blu Rayt.

Amikor hét év után elhunyt a DVD-lejátszónk (amit azóta megcsináltam), úgy döntöttünk, hogy veszünk helyette a Blu Rayt. Az általam vett Hitachi készülékbe valamiért WI-FI-t is szereltek.

Ennek bizonyára van valamilyen racionális oka, például ha minden háztartási eszközben lesz wi-fi, akkor mindegyik csatlakozhat az internethez és akkor egy koordináltan, egyszerre tudnak lefagyni. Vagy, szükség esetén a mosógépről rendelhetünk pizzát és a kávéfőzőről fizetjük ki a bankot.

- Csatlazkoztassuk a Blu Rayt a nethez! - mondta Ribizli 1.

- Minek? - kérdezte Ribizli 2.

- Hogy a Blu Rayről nézhessük a Netflixet.

- De azt a Rokuról is tudjuk...

Ribizli 2 mondhatott, amit akart, a Blu Rayt csatlakoztatni kellett a nethez.

Klikk, klikk, klikk, a beállítás az első pár lépésben simán haladt. A Hitachi meglátta a hálózatokat. Csatlakozott és kérte a jelszót.

- Ennek csak numerikus billentyűzete van - csodálkozott Ribizli 1-2.

Egy tíz karakterből álló, random betű-szám-jel kombinációt nem egyszerű csak számokkal beírni.

- Le kell fordítani hexadecimálisból decimálisba.

- El kell olvasni a használati utasítást.

- Meg kell nézni a neten, mit mondanak mások.

Az öteletelés végével elolvastuk a használati utasítást - semmi -. Valószínűleg a gyártónál természetes, hogy a mérnökeik hexadecimális és ASCII karaktereket fejben fordítanak át binárisra és decimálisra és így beszélgetnek.

Lefordítottuk. Beírtuk. Nem ment.

Ribizli 1 békésen szöszmötölt a ketyerével.

A beírást nehezítette, hogy a berendezést valószínűleg egy paranoid kémközpontnak fejlesztették ki, mert a beírt számokat kis gömböckék jelenítették meg. Nehogy a szomszéd távcsővel kukkolva kilesse a wifink kódját.

Telt-múlt az idő, próbálgattuk a különféle beállításokat és a hosszú-hosszú kódokat. Nem ment.

Ribizli 2 kevésbé békésen szöszmötölt tovább a ketyerével.


- Biztos kell ebbe a wifi?

- Igen. Másként vissza kell vinni, mert nem jó.

Újabb próba. Újabb kudarc.

Ahhoz túl nagy, hogy lehúzzam a WC-n - sóhajtotta Ribizli 2.

Nem lehet, hogy csak számokat lehessen vele írni - morogta Ribizli 1 és nyomogatni kezdte a gombokat. Vagy Ribizli 1 ki akarta nyomni a távirányító szemét. Ekkor megtörtént a csoda. Az ENTER (az enter????) gomb lenyomására felugrott egy billentyűzet.

Nehezebb volt írni rá, mint vakon egy érintőképernyőre, de működött.

Most már eggyel több ketyere lóg a neten.

2 megjegyzés:

Romesz írta...

Az utolso par mondat olvasasa elott mar keszultem beirni a megoldast, de latom a vegen csak sikerult a dolog.
Jo szorakozast.

Kulonben a szamok a remote-on, ugyan ugy vannak mint a telefonokon. Tehat ha betut akarsz irni akkor a megfelelo szamot tobbszor kell lenyomni. Peldaul ha "L" akkor az 5-ost kell 3x lenyomni.. stb .

Névtelen írta...

Most már telepítsetek egy programot ami az esetleges elfelejtett kódokat juttatja az eszetekbe és ennek a programnak a kódját egy másik programmal biztosítsátok aminek a kódját bármikor belehet kérni egy csak általatok ismert kóddal aminek a kódja eszetekbe jut valami titkos szóról de ha nem akkor ki lehet egy kódosított számmal hívni a szerelőt vagy csak úgy rendesen a kényszerzubbonyt hozó ápolót és mindjárt rendben minden