2012. október 9., kedd

Romney mexikói gyökerei

Moroni

Mitt Romney meg van győződve arról, hogy egy házaspár egy férfiból és egy nőből kell álljon. Ez jobb annál, amit a nagyapja gondolt, aki szerint egy házaspár egy férfiből és hét nőből áll.

Romney nagyapja bevándorló volt, de ő nem az Egyesült Államokba vándorolt be, hanem onnan ki. Azaz kivándorló is volt. (Valljuk be, minden bevándorló kivándorló is egyben.)

Egyes poligám mormonok az Edmunds törvény miatt lettek bevándorlók. 1880-ban az Edmunds-törvény a mormon háború után többedszerre is kimondta, hogy a többnejűség bűncselekmény. A törvény ugyancsak tiltotta a törvénytelen együttlakást is, hogy ne kelljen annyit vesződni a többnejűség bizonyításával. A törvény elvette a poligámok szavazati jogát is és megtilttta, hogy közhivatalt vállaljanak.

Több mint ezer embert börtönöztek be poligámia miatt az Edmunds-törvény alapján, meglehetősen hímsoviniszta módon, mert egyetlenegy nő sem volt köztük.

Tíz évvel később, 1890-ben a mormon egyház is racionalizálódott és betiltotta a poligámiát. A többnejűségpártiak egy része illegalitásba vonult, mások pedig felpakolták motyójukat szekerekre és elindultak egy szabad országot keresni maguknak.

Szabad országon olyan helyet értettek, ahol valóban vallásszabadság volt és ahol volt hely letelepedni.

Nem kellett messzira utazniuk. Mexikóban rengeteg üres sivatag várta őket. A mexikói kormány engedte a bevándorlást és a vallásszabadság jegyében nem is tiltotta a poligámiát. Hasonló volt a helyzet a mexikói forradalom idején. A forradalmárokat ekkor antikatolicizmusuk miatt azzal vádolták, hogy a vallsászabadság ellen vannak. Így a mormon telepek léte jó reklámnak számított.

Tizenöt mormon telepet alapítottak a sivatagos Sonorában és Chihuában. A tizenöt telep a forradalom után lassan átalakult. Egyesek elnéptelenedtek. A poligámok száma lecsökkent. Ez talán azzal is magyarázható, hogy a sivatagban viszonylag kis választék volt feleségjelöltből. A mexikói kolóniákból mára már csak kettő maradt meg, Colonia Dublán és Colonia Juárez. Már ők se poligámok - hivatalosan -, bár rossznyelvek szerint időnként sor kerül egy-egy spirituális házasságra.

Sok Romney rokon él ma is itt, bár az elnökjelölt - jó politikai érzékkel - sosem járt erre. Egyszer viccelődött is azon, hogy jó lenne, ha mexikói-mexikóiak lennének az ősei, a vicc rosszul sült el és pár százalékjába került a közvéleménykutatások szerint.

A kolóniákon lakó mormonok amerikai-mexikói kettősállampolgárok és gyakran utaznak az óhazába, ahol most már csak akkor üldözik a poligámiát, ha más törvénysértéssel párosul.

Az állam nem kukkolhatja, mit csinálnak polgárai a hálószobájukban. Vagy hálószobáikban.

Nincsenek megjegyzések: