2010. május 14., péntek

Bankos történet


Hungarian National Bank
Originally uploaded by ribizlifozelek

Megvettük a repjegyet haza nyárra.

A dolog nem volt egyszerű. Nem arra gondolok, hogy a jegyet telefonon vettük meg és nem interneten: az alkalmazottnak megmondtuk, mit akarunk és ő megtalálta a legolcsóbb napokat. A fickó profi volt és nagyon rendes. Az egyéni probléma, hogy a mostani repjegyárakkal a 26 perces telefonbeszélgetés a világ legdrágább hívásai közé tartozik. A fizetés volt kicsit problémás.

Mielőtt elköltöttünk volna egy kisebb vagyont, feltelefonáltam a bankomat Budapesten. Ellenőriztem a vásárlási keretet és szóltam, lesz két nagyobb terhelés. Ezt a számlát csak erre használjuk. Tavaly rákerült a pénz és azóta a számla aludt.

Korábban beléptem a bank oldalára, hogy megnézzem, van-e elég pénz a számlán. A bank megreformálta az oldalát. Eddig a jobb oldalra kellett beírni az azonosítókat, most a balra. Volt más változás is, de azok hidegen hagytak. Ez idegesített. Háklis és paranoiás vagyok, de egyből arra gondoltam, valami rosszindulatú támadás, phising áldozata vagyok.

Pénz volt. Telefonoztam.
Elmondtam, miről van szó. Mire a bankos hölgy:
- De hát ez a kártya le van tiltva.

Meglepődtem.

- Hogyhogy le van tiltva?

- Volt róla tavaly májusban egy gyanús vásárlás. Salt Lake City Budapest repjegyet vettek a számlájáról.

Eddig négy egymást követő évben vettünk erről a számláról Salt Lake City - Budapest repjegyet. A bank által gyanúsnak tartott vásárlás után leglább háromszor jártam benn a bankban. Akkor már a kártya le volt tiltva. Minden egyes alkalommal megpiszkáltam a számlát, tettem be pénzt, lekötöttem pénzt, stb. Egy alkalommal sem szóltak, valami nem kóser. De legalább most...

Szerencsére mindent el lehetett telefonon intézni. Feloldották a tiltást. Ellenőriztük a vásárlási limitet. Szóval, minden rendben volt. Igaz, a repjegyet nem lehetett megvenni, de az elmélet működött.

Zion First National Bank

Nemcsak a magyar bankok csinálnak fura dolgokat, amikor a kliensek pénzére vigyáznak.
Amikor Minnesotából ideköltöztünk, az egyikünk kártyahasználatát a bank szokatlannak tekintette és bizonyos tranzakciókat nem engedélyezett. Mások viszont átmentek.

Nem sikerült harminc dollárért tankolni. Viszont a boltban kétszáz dollárért vettünk mindenféle ennivalót. (A kártyacsalóknak is szüksége van ételre, na.) Nem sikerült a reptéren kifizeti a két dolláros parkolást. Az IKEÁ-ban is gond volt a tíz dolláros ebéddel. Miután a tíz dolláros ebéd a bank szemében lopásgyanús volt, a szoftver csont nélkül átengedte a négyszáznyolcvan dolláros bútorvásárlást.

4 megjegyzés:

Pyry írta...

Ezek a repjegyvásárlások mindig gyanúsak :D Főleg hogy minden évben ! :D

Romesz írta...

Ha akarod, hogy olcsobb legyen a telefon szolj es megmondom mit kell csinalni, mi 5centet fizetunk percdijat ha haza hivunk.

ribizlifozelek írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.
ribizlifozelek írta...

Romesz, arra gondoltam, hogy a repjegy ára miatt volt drága, de köszi!