2010. május 24., hétfő

Alibris


Some books on history
Originally uploaded by ribizlifozelek

Békésen üldögélek kedvenc zugomban, a hegycsúcsokat gyorsan olvadó májusi hóval porozzák a felhők, Yoda álmosan szuszog mellettem orrával a fenekében és reméli, hogy nem fogom felkelteni. Lenn a völgyben esik és ilyenkor nem szabad kimenni. Ilyenkor aludni kell és bízni abban, hogy a felébredéskor az eső rossz álomnak bizonyul.

Oquirrh

Könyveket keresek Új-Mexikóról. Pár alapművet már kivettem a könyvtárból, de több mindent szeretnék elolvasni. Ilyenkor megyek online antikváriumba.

Szeretem a valódi antikváriumokat. A könyvek illatát, a roskadozó polcokat, a böngészést.

Libreria San Gines

Yodával viszont nehéz antikváriumba járni. Szó szerint: a Mester nem könnyű és hordozójában lehúzza a vállam. Nehéz célirányosan keresni. Salt Lake City könyvesboltjai és antikváriumai pedig fura módon nem Új-Mexikóval foglalkoznak. Valamiért inkább utahi cuccokat gyűjtenek. Nekem pedig Új-Mexikó kell.

Santa Fe

Az online antikváriumozás olyan, mintha rendes boltokba járnék: a választék és az árak is különbözőek. Rengeteg mindent az Amazon könyvesboltjában veszünk, de rendelés előtt mindig megnézem az Alibrist is, gyakran jobb az ajánlata, mint az Amazonnak.

Az Alibrisen több mint tízezer antikvárium kínálatában lehet böngészni. A könyvek ára, minősége és állapota más és más. Az antiváriusok rövid leírást adnak a könyvről és osztályozzák, milyen állapotban vannak.

A csatolt információkból meg lehet tudni, össze van-e firkálva a kötet, behajtották-e a lapok sarkát, ebédeltek-e rajta.

Second Hand Bookshop

A leírások általában pontosak, bár volt, hogy a tökéletes állapotúnak hirdetett kötet valóban úgy nézett ki, mint amit akkor hoztak ki a nyomdából, csak enyhén dohos szaga volt. Mivel a sza(g)kkönyvet olvasni kell és nem szaglászni, nem küldtem vissza, csak írtam egy csípős megjegyzést az eladókat értékelő oldalra.

A könyvek bárhonnan jöhetnek: Alaszkából, Minnesotából vagy éppen jóval drágábban Londonból. Az Alibris 65 ország antikváriumaival áll kapcsolatban.

Az Alibrisen nagyon jó áron lehet könyveket találni. A legtöbb Új-Mexikóval foglalkozó könyv 1-2 dollárba került. Ezt a postaköltség alaposan megdobja. A legutóbb rendelt kötetért 99 centet fizettem, amihez egy 4 dolláros postaköltség társult.

What are you reading?

Az Alibris alapötlete, egy online, több antikvárium készletét felölő adatbázisprogram 1982-ben született, amikor még nagyon nagy mennyiségű alkohol kellett ahhoz, hogy valaki az internetes kereskedelem jövőjében bízzon.

Az alapítók egyike 1991-ben jórészt könyvkereskedőktől szerzett ötvenezer dollárból indította el a cég elődjét, az Interlockot. Az antikváriusok telefonvonalról, modemmel kapcsolódtak a központi szerverre. Számítógépeik operációs rendszere a DOS volt. A felhasználók ebben az adatbázisban böngészhettek. (Nem tudom, ekkor létezett-e már magyarul ilyen értelemben a böngészni kifejezés.)

1997-ben a Clinton admnisztáció egyik államtitkára egy könyvet keresett. Még a szerzőt is megkérdezte, hol tudná megvenni a művet. Az író azt monda, próbálja meg az Interlockot. A politikus megtalálta a könyvet és az Interlock vezetői hamarosan újabb befektetőkkel találkoztak. (Ekkor már két éve használtam a világhálót, bár ekkor még eszembe nem jutott volna, hogy ott könyvet is lehet venni.)

Books

Az Alibris ettől kezdve virágzik.
Ehhez a virágzáshoz mi is hozzájárulunk.
Ülünk Yodával az ágyon, kinn szakad az eső, mi pedig kattintgatunk és várjuk, hogy a postás megjöjjön a könyvekkel.

Ha megjön, Yoda megeszi a postást, én meg olvashatom a könyvet.

2 megjegyzés:

ORsi írta...

csak ismételni tudom, hogy milyen jól írsz ezekröl az álltalad megismert dolgokról. a fotók pedig igazán jó kiegészítöe a sztorinak.

én is nagyon szeretem a régi könyveket, de ha dohosak vagy más szaguk van, , akkor sajnos nem bírom olvasni öket:-(

Christine írta...

"Yoda megeszi a postást" :-)))) Emlékszem mikor kanadai barátnőm panaszkodott hogy a postás felnyomta őt hogy "veszélyes" állatot tart a lakásban. A kétkilós kölyök MinPin személyében.:-))