2010. május 29., szombat

Postán maradó


Northfield
Originally uploaded by ribizlifozelek

Húsz-harminc éve más volt a világ: Magyarországon nagyon sok lakásban nem volt telefon. A mobiltelefont bunkofonnak hívták - és ezt az elnevezést komolyan is gondolták.

Ha valaki hosszabb időre elutazott, elment csavarogni, vagy elköltözött valahova, nehezebben tudott kapcsolatot tartani az otthoniakkal. Telefonálni általában nem tudott. Egy nemzetközi hívás - a transzkontinentális telefonhívásról nem is beszélve - elképesztően drága volt, már, ha egyáltalán volt otthon telefon.

Haza könnyen lehetett levelet küldeni. Választ kapni már nem volt egyszerű. Sokaknak szállodájukba címezték a leveleket. Nemcsak a jobb szállodák, hanem az egyszerűbb panziók is fogadtak leveleket és félretették őket a vendégeiknek. Ehhez viszont tudni kellett a szálloda nevét, címét.

Sokkal egyszerűbb megoldás volt a levelet Poste restante küldeni. A jobb utikönyvek hosszú listákon tüntették fel a helyi postahivatalok címét. A levet egyszerűen a megadott város egyik postahivatalába küldték. Ha nem volt meg a posta címe, akkor csak a város nevét (meg persze a címzettét) kellett a borítékra írni és a levelet automatikusan a város főpostájára vitte a holló.

Crow

A levelet feladták XY-nak Rómába, Poste restante. A címzett besétált a postára, elmondta nevét és megkérdezte, van-e levele. A postáskisasszony (mert akkor még a postán kisasszonyok dolgoztak) hátrasétált, megnézte a PS rekeszeket, majd hozta a levelet.

Sokan így kapták meg otthonról apanázsukat, Mások, például tudósítók így vehették fel díjazásukat.

A Poste Restante szolgáltatás meglepő módon ma is létezik. Angliában Poste restante vagy to be called for a szolgáltatás neve. Az Egyesült Államokban a poste restante vagy general delivery a kulcsszó, de az irányítószámhoz még hozzá kell tenni négy számjegyet: 9999.

Hajléktalanok, hobók, csavargók ma is így kapják meg leveleiket. A levelet, küldeményt a posta egy-két hónapig őrzi meg, majd visszaküldi a feladónak.

A Magyar Posta honlapján nem találtam meg, létezik-e még ez a szolgáltatás. Nálunk a levélre vagy a nemzetközi kifejezést vagy postán maradó szókapcsolatot kellett írni. 2002-ben azt hiszem, még működött a PR.

Letter box

Manapság kevés embernek lehet szüksége rá. Nekem csak azért jutott eszembe ez a valamikor nélkülözhetetlen szolgáltatás, mert mielőtt elindultunk volna nyaralni, térképen megnéztem, van-e új-mexikói kempingünknek 3g lefedettsége és, hogy a kutyás sátorhelyeken van-e WIFI.

Nincsenek megjegyzések: