2010. május 17., hétfő

Feketekagyló


Mussels in wine
Originally uploaded by ribizlifozelek

A belgáknak általában szerencséjük volt uralkodóikkal. Egy csomószor nehéz helyzetben jól döntöttek. A merész királyi döntések miatt megmaradt Belgium államisága és a világ hozzájutott a sültkrumplihoz.

Voltak mai szemmel kevésbé pozitív utalkodóik is. Mai szemmel. A 21. században a gyarmatosítás elítélendő. A 19. században normális volt. A mai nézetek szerint II. Leopold az egyik legkegyetlenebb európai gyarmatosító rendszert hozta létre Belga Kongóban. A 19. században azt mondták, hogy a király európa leggazdagabb nemzetévé tette a belgákat.

Brussels

A belgákat eleinte nem érdekelte a gyarmatosítás:

- Meleg van - mondták.

II. Leopold ezért magán-gyarmatosított. Belga Kongó királyi magánbirtok lett. A gyarmatból dőlt a pénz, a király a bevételekből megszórta Belgiumot mindenféle elegáns élülettel. A pénzből jutott az öregedő király fő szenvedélyére, alig serdülő lánykákra is. Jellemző, hogy akkor a lánykák még Londonból érkeztek és a Madame havi 500 fontot kapott, hogy folyamatos legyen az utánpótlás.

Brussels

A gyarmatosításhoz további tőkére volt szükség. A király egy kiállítótermet épített a főváros melletti Tervurenben. (Az épület ma a világ egyik legjobb Afrika múzeuma.) A kastélyban bemutattak mindent, ami Belga Kongó. Szokásokat, népművészetet, nyersanyagokat, állatokat és növényeket.

Egy kisebb kongói falut át is telepítettek a kastély parkjába. Az afrikaiaknak népviseletben (fűszoknya) kellett fel alá evezniük a tavacskákon. Nádkunyhókban laktak és egy kis Afrikát varázsoltak a lombhullató erdőbe.

A varázslat tökéletlenül sikerült: meleget nem tudtak csinálni és a fűszoknyások egy része megfagyott az első télen.

Biogradska Gora National Park

A belgákat akkor ez még nem zavarta - békésen ették tovább a kagylót sültkrumplival:

- fél kiló kagyló
- két deci fehérbor
- petrezselyem
- só
- bors
- vaj, 3 kanál
- fokhagyma

Az apróra vágott fokhagymát belekeverjük a fehérborba. A kagylót a borban megfőzzük. 3-4 percig hagyjuk a bort forrni, majd kihalásszuk a kagylót. (Amelyik nem nyílt ki, kidobjuk, amelyik kinyilt, azt majd megesszük.)

Mussels with frites

A borba belekeverjük a petrezselymet, a vajat és a borst. Felforraljuk. Amikor megint forr, visszatesszük a kagylót. Addig hagyjuk benne, amíg ismét fel nem forr. Ekkor belga módra, sültkrumplival megesszük.

4 megjegyzés:

Pyry írta...

CSeréljük le a kagylót csirkére és akkor egész jó kis recept lesz :D

Parmezán írta...

Amennyire én tudom, a kagylókat előző este vízbe kell áztatni, hogy a homok kijöjjön belőlük. Egyébként a homok a főzés után a bor alján gyűlik össze.

Másik recept: a kagylókat paradicsomlevesben főzzük meg, kenyérrel lehet enni. Ilyen kagylós paradicsomlevest egyik kollégánál ettünk, és az egyik vendég (nem én) nem akart kagylót enni, viszont nem is akarta mutatni, hogy nem megy neki. Ezért sok-sok kenyérrel tömte maagát, a paradicsomlevest is otthagyta.

ribizlifozelek írta...

Pyry, probald ki egyszer kagyloval is...

Parmezan: igazad van, a valodi kagylot pucolni meg surolni kell. De ez fagyasztott, bolti kagylo volt :(

A paradicsomlevessel egyetertek. Gyanus szine van es piros. Olyant en nem eszem. Kostoltam, de nem. Akkor is piros es gyanus.

Pyry írta...

Ribizli, nem lehet. Tudom milyen belülről. :)