2010. május 22., szombat

Trolley Square


Trolley Sq
Originally uploaded by ribizlifozelek

A Trolley Square Salt Lake City egyik híres bevásárlóközpontja. A térről és épületeiről már írtam párszor, de valahogy sosem említettem meg, milyen érdekes is valójában ez az épületegyüttes. Pedig a Trolley square Salt Lake City városi reneszánszának is egy jó példája.

Trolley Sq

A 19. század végéig itt, a világ (és a város) szélén piac volt. Ökrök, széna, gabona és egyéb mezőgazdasági termékek cseréltek gazdát. Annyira külváros volt, hogy az egész piacteret olcsón fel lehetett vásárolni. A helyi villamostársaság meg is vette a teret és egy hatalmas remízt épített rá, víztoronnyal, műhelyekkel és munkáslakásokkal.

Trolley Sq

Az építkezés során 1904-ben szilárd burkolatú járdák épültek a tér körül. A villamosvonalak pedig behálózták az egész várost és eljutottak a környező településekre is. Ma ezek az egykori városok Salt Lake City kerületei.

A villamosokról (trolley) nevezték el a remízt és a környékét is Trolley Square-nek.

Trolley Sq

1933-ban győzött a gépjármű-lobbi. A villamosokat nyugdíjba küldték, apránként felszedték a síneket és a járatokat "modern" buszokkal pótolták.

Abandoned trolley

A motorizációt egy pillanatra a második világháború akasztotta meg: a benzin és a gázolaj a csatahajókba, tankokba kellett. A buszok egy részét elektromos üzeművé alakították és megmentettek pár villamosvonalat is.

1944-ben viszont már világos volt, a háborúnak hamarosan vége és ekkor megkezdték a villamosvonalak végső felszámolását. A villamosokat kidobták, a remízt magára hagyták. Az egész komplexum békésen rohadni kezdett. Egyes részeit raktárnak használták, másokat pedig egy új tulajdonosnak, az enyészetnek adták.

Trolley Sq

A remíz békésen omladozott a hetvenes évekig. Ekkoriban jutott az embereknek, urbanistáknak ismét az eszébe a tér. Néhányan rájöttek, hogy a "belváros" nem feltétlenül a lepukkant nyomornegyed szinonímája. Az egykori remízből pedig könnyen és olcsón lehetett bevásárlóközpontot építeni. Építettek is.

Trolley Sq

A környékre több élet költözött. Az egykori szerelőcsarnokokból boltokat alakítottak ki. 2000-ben az egész épületegyüttest felújították: a város készült a téli olimpiára. A remíz belsejében több szép régi részletet helyreállítottak. Az emeletre kocsmák, vendéglők költöztek. Ezekben még szeszes italt is lehet kapni. Egy oldalsó szárnyban megnyilt a Hard Rock Café. Egy vállalkozó pedig helyrepofozott egy régi villamoskocsit és abban is kocsmát nyitott.

Trolley Sq

A városban ismét lett villamos. Igaz, a legközelebbi villamosmegálló jó ötszáz méterre van az egykori remíztől. Szerencsére a fantáziadús 500 East helyett a TRAX a "Trolley Square" nevet adta neki.

TRAX

A bevásárlóközpont drága üzleteit imádták a helybeliek. Az üzlet remekül ment egészen 2007-ig. Ekkor egy megkergült bosnyák úgy gondolta, a megőrülés legjobb módja, ha bemegy a bevásárlóközpontba és mindenkit halomra lő. (A tömeggyilkost megfékező rendőrnek fejébe - vagy máshová szállt a dicsőség és épp egy éve ítélték el nemi erőszakért. Persze a dolog annyira nem egyértelmű, pont ezért jó, ha a rendőrnek csak az övéről lóg töltött pisztoly.)

Street letterbox lock

Egy évre bezárt a tér és a környéket csak néha lőttek le félig süket drogfutárokat.

A helyreállítás után ismét virágzott a bolt - viszont a tulajdonosok szerint nem eléggé. Azt mondták a bölcsek, hogy azért nem, mert nincs elég üzlet. A régi remiz csarnokaiba azonban már nem lehetett új boltokat nyitni, ezért bővíteni kezdték a teret. Élelmiszerboltok, bioboltok és bioélelmiszerboltok épülnek. Az én ízlésemnek kicsit túl sok épület és kevés tér lesz itt, de azért örülök is: több érdekes bolt fog tőlünk egy saroknyira nyílni.

3 megjegyzés:

Romesz írta...

Legkozelebb arra jarok meglatogatom, nem a vasarlasi otlet, hanem a hely erdekessege miatt.

Pyry írta...

Egyszer már nekünk is meg kéne nézni... :D

ORsi írta...

tetzsik, ahogyan annyi érdekességet összetudsz szedni a környékröl, ahol éltek.

a villamosokért tényleg kár. itt is felszámolták öket sajnos:-(