2010. május 12., szerda

Véletlenek és sebességrekordok


Bonneville Salt Flats
Originally uploaded by ribizlifozelek

Az egész vicces véletlenek sorozata. Nélkülük nem is írtam volna a The World's Fastest Indian (A leggyorsabb Indian) című filmről.

Tegnap reggel elvittük Yodát fogkőleszedésre a fogorvoshoz. Vittük, mert nem akart jönni. Elbújt mögöttünk, illetve úgy tett, mint aki véletlenül épp ki szeretne sétálni a rendelőből. De nem hagytuk.

Utána beültünk reggelizni egy hagyományos utahi vendéglőbe.

Dinner & Pancake House

Este Yoda még az altatás utóhatásait nyögte. Nem igazán lehetett dolgozni, olvasni mellette, így találomra betettünk egy filmet a Roku-ból.

Nem tudtuk, a film jó részét Salt Lake Cityben forgatták. A vágóképen egyszercsak megláttuk reggelizőhelyünket a háttérben. Aztán a következő vágókép az az ősrégi reklámtábla volt, amit a blogbejegyzéshez csatoltam.

Bowl

A film pedig részben abban a sóssivatagban játszódott, amiről vasárnap írtam.

Bonneville Salt Flats

A The World's Fastest Indian egy idős új-zélandi fickóról szól, aki meg akarja adönteni az 1000 köbcenti alatti motorkerékpárok sebességi rekordját.

The World's Fastest Indian

Nincs pénze, így még a szerszámait is maga csinálja. A férfi 1957-ben elutazik Utahba, hogy a Bonneville Salt Flats-on világrekordot döntsön. Útközben találkozik jó és rossz emberekkel, de az egyszerű bácsi majdnem mindenkit levesz a lábáról. A versenyen nem engedik elindulni, mert a motorkerékpárja régi, mert nincsenek biztonsági berendezései, meg rendes fékje és ő pedig idős. De azért eléri, hogy elindulhasson és a barkácsgép olyan világrekordot állít fel, amit máig nem döntöttek meg.

Bonneville Salt Flats

Tipikus hollywoodi nyálas történet - de igaz. A valóságot átszabták a filmben, de aki a szórakoztató filmeket keveri a dokumentumfilmekkel az valószínűleg kimaradt pár fontos általánosiskolai óráról. A lényeg, hogy Burt Munro jóval ötven felett valóban maga készítette szerszámaival egy új-zélandi sufniban tényleg megcsinálta a világ leggyorsabb motorkerékpárját és több sebességrekordot is felállított a Bonneville Salt Flats-on és a rekordok egy részét ma sem döntötték meg.

A film persze túloz: Munro sosem pisilte le a kertjében levő citromfát. Azt a rendező, Roger Donaldson apja tette.

Narancs, korte

6 megjegyzés:

Pyry írta...

azért az olyan jó amikor olyan helyet látsz egy filmben ahol jártál, nem? :)

Romesz írta...

en is szeretem latni azokat a helyeket filmen ahol jartam. Akkor igazan, ha olyan emberrel nezem a filmet aki nem jart ott es olyankor nagyon vilaglatott embernek tartom magam :D

ORsi írta...

tetszik ez a jó történet. itt jobbára krimikben esik meg, hogy ismerös helyeket látok. de az is ritkán, mert nem szoktam krimit nézni:-(

ORsi írta...

tetszik ez a jó ßes igaz történet. itt gyakran megesik, hogy krimikben ismerös helyek bukkannak fel. bár mailyen ritkán nézek tévét és föleg krimit:-(

ribizlifozelek írta...

Pyry es Romesz, teljesen igazatok van!

ribizlifozelek írta...

Orsi, a nemet krimikben annyira nem vagyok otthon... Arra viszont emlekszem, hogy osztrak krimikben egy idoben a hullat a becsi gaztartalyok korul talaltak meg. Amikor vegre eljutottam a gyonyoruen atalakitott tartalyokhoz, amik ma koncerttermek, lakasok, stb, ra se ismertem a kornyekre.