2010. május 15., szombat

Amerikai mértékegységek - a láb


Four feet
Originally uploaded by ribizlifozelek

- Milyen magas?
- Egy méter nyolcvan.
- Mennyi? Az hány láb?

Nagyjából annyi fogalmam volt arról, hogy hány láb magas vagyok, mint ahogy a minnesotai köztisztviselőnek arról, hány méter magas vagyok.

Már kezdtem volna számolni, mire a köz alkalmazottja végigmért és azt mondta:
- Legyen 5 láb, 9 hüvelyk.

Annyi lett.

Láb nevű mértékegység szinte mindenütt létezett a földön. Magyarországon is lábat használtak a metrikus rendszer bevezetéséig. Ezek a lábak nem voltak egyformák: a legelterjedtebb a bécsi láb (31.6 centi) és a porosz láb (31.3 centi) volt. 1876-ban aztán kimondták, mindenki számoljon bécsi lábban. Aki nem bécsi lábban számol, az büntetést fizet.

A láb hossza közelítőleg mindenütt egyforma: 29-36 centi. Eleinte egy lábnak (logikusan) egy láb hosszát tekintették. Mivel mindenki más lábon él, idővel szükség volt egy megegyezésre, mekkora is egy láb. A legtöbb szabad város a középkorban azt mondta, egy láb az "ennyi". Az "ennyit", a láb hosszát jelképező rudat aztán nyilvános helyen kifüggesztették és időnként mellé akasztották azt a kereskedőt is, aki hamis mértéket használt.

Ponferrada

Az egységesítés másik útját az angolok találták ki. Ők a hüvelyket, a láb 12-ed részét vették alapul. Észrevették, hogy a különböző hüvelykujjak szélességének átlaga meglepően hasonló. Ez az "átlaghüvelyk" lett a hivatalos hüvelyk. Ebből 12 pedig egy lábat tett ki. Függetlenül az egyén lábhosszától.

Az angolszászok ma is ragaszkodnak a lábukhoz. Természetesen eredetileg kicsit más volt az amerikai és a brit láb, de 1959-ben a lábat használó országok megegyeztek a nemzetközi láb hosszában: 30,48 centiméter az egy láb. A gond az volt, hogy az Egyesült Államokat és Indiát más lábban mérték fel. Mivel nem akartak minden régi földmérő adatot kidobni, ezért bevezették a földmérő lábat, ami pár milliméterrel eltér a rendes lábtól.

A lényeg: egy láb az durván harminc centi. Vagy, más szemszögből, egy méter az három láb.

This is the Place

3 megjegyzés:

ORsi írta...

ezen az írásodon megint jót mulattam. most már végre tudom, mennyi is a láb.

bár engem természetemböl adódóan pl. a lábas sokkal jobban érdekel. lehet, hjogy arról is írsz majd?

Robi írta...

Óóó, ez nagyon jó bejegyzés!:) Ma is okosabb lettem valamivel.:D Köszíí!:P

ribizlifozelek írta...

ORsi, irok majd a labASrol is valamikor...

Robi, szivesen.