2011. május 1., vasárnap

Születésnapi ajándék

Nano lab

Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy indiai szegény bevándorló. Szülei a második világháború után érkeztek Amerikába és fiuknak már kisgyerekként dolgoznia kellett, hogy besegítsen a családi költségvetésbe. Mivel utált zöldséget pucolni, de érzéke volt mindenhez, ami elektromos, játék-villanymozdonyokat javított.

A fiú okos volt és szerencsés: bekerült az MIT-re, ahol végre kedvére buherálhatott tranzisztorokat. A fiú jó tanuló volt és hamarosan túljutott az alapképzésen és a doktorin is.
Szakterületén, a hangtechnikán belül belül kiváló ötletei voltak - de pénze nem volt, hogy szabadalmaival valamit is kezdjen. Egy MIT-s tanárának azonban tetszettek az ötletek, kivette pénzét a bankból és egy élet összes megtakarítását odaadta a fiúnak, vállalkozzon.

A fiú vállalkozott. Hangszórókat, hangosítóberendezéseket, hangszórókat kezdett gyártani és hamarosan kamatostul visszafizette tanárának a kölcsönt.

A fiút Amar Bose-nak hívták.

Bose Companion 3 Series II multimedia speaker system (Graphite/Silver)

Cége, a Bose Corporation ma 9000 embert foglalkoztat és az egyik legjobb hangosítókat gyártó vállalat a világon.

Bose pár napja nagylelkû születésnapi ajándékkal lepte meg a 150 éves MIT-t.

Az angolszász egyetemeken az öregdiákok és az intézmény kapcsolata jóval szorosabb, mint általában Magyarországon. Az egykori diákok gyakran támogatják pénzzel egyetemüket és, ha megfelelô pozicióba kerültek, akkor politikai támogatást nyújtanak neki. Büszkén villognak egyetemi gyûrûjükkel, úgy látják, sikerüket egyetemeküknek is köszönhetik és úgy érzik, ezt meg kell hálálniuk.

Meg is hálálják. Megszámolhatatlan egyetemi kutatóközpont, épület készült öregdiákok támogatásával, ilyen például a Stata a MIT-en.

Bose ajándéka azonban angolszász viszonylatban is szokatlan volt: a 81 éves feltaláló cége részvényinek zömétn adta az MIT-nek - igaz, az egyetem ezzel nem kap szavazati jogot és részvényeit sem adhatja el. A Bose-t továbbra is Amar irányítja.

Amar optimista és tudja, ajándéka sokáig fogja az MIT-t gazdagítani.

Bose® IE2 audio headphones

Felhaznált szövegek:
- Inventor of the week - Amar Bose, 1999 július
- Bose donates most of his company to MIT, CNN, 2011.04.29.

2 megjegyzés:

Száva írta...

Egy barátnőm Cambridge-ben tanul és számomra nagyon szimpatikus, hogy a masterért, ottani viszonylatban, már alig kell fizetnie, mert a legtöbb kiadását fedezi az ösztöndíja. Az ösztöndíjak pedig az öregdiákok adakozásaiból származnak, tehát folyamatosan megadják a tanulási lehetőséget azoknak, akik még a pályájuk elején járnak.

Jó Sir Robin a bátor írta...

Ugyan a hardcore audiofil hifisták elutasítják a Bose féle bűvészkedést a hangokkal, de nekem is van egy Acoustimass rendszerem otthon, és bizony mondom néktek könnyebb átvezetni egy tevét a tű fokán, mint nem szeretni a hangját.