2011. május 30., hétfő

Népek - A művész háza

Hidden House

Kiadó lakásokat, házakat nézegetünk. Némelyikben még benne van a lakó. Főbérlő nélküli házat keresünk, ha majd beköltözünk, nyoma se lesz a mostani lakónak és holmijának, de érdekes kukkolóként megnézni, hogyan él egy vadidegen ember.

Megjegyzés: a fénykép illusztráció.


Szép környék. Szép házak.

Az utcáról alig látszik a fűtől és bokroktól a ház. Kalocsai virágmintás tulipános műkút csábítja Yodát lábemelésre. (A tulipános mintájú műkút minden kutyából pisilési ingert vált ki.)

A ház első pillantásra kicsinek tűnik.
A látszat csal.

Ahogy belépünk, mellbevág a félkész festmények, kész festmények, készülő festmények kavalkádja.

- Ez egy terasz volt, de beépítettem - magyarázza a művész.

Beljebb oldalazunk.
Napfénytető a nappalin. Árad be a napfény, éjjel nevetnek a csillagok. A falak mentén antik ládák, antik ládákon antik dekor - egy része műanyag, másik része valódi. A szoba nagy, de ezt nem igazán érezni, mert minden használható négyzetméteren van valami.

Egy második nappali nyílik az elsőből, meghitten sötét, pedig alig van függöny az ablakokon. Sötétre pácolt fa, muzeális értékű szekrény. Jobb helyeken trezornak hívnák, nagyobb népsűrűségű helyeken pedig garzonlakásként hasznosítanák.

- Ez tornác volt - magyarázza a művész -, de beépítettem.

Bólogatunk.
A nappaliból miniatűr mosdó nyílik.

- Célozz pontosan, rövidebb, mint hinnéd! - olvassuk a vécécsésze felett az életbölcsességet.

Ropog alattunk a parketta.
- Eredetileg egy tornateremé volt - magyarázza a művész -, de beépítettem.

A konyhába átszivárog a műterem. Hatalmas rajzasztal telepszik rá a konyhapultra. A konyhából egy ajtón keresztül egy újabb konyhába érünk.

- Eredetileg egy külön lakást akartam csinálni itt hátul, ezért van itt a konyha - magyarázza a művész.

Bólogatunk. A második konyhából második fürdőszoba nyílik. A konyha egyébként feltünésmentesen beleeolvad egy hálószobába. A hálószoba tetejét részben egybenyitották a padlással és fenn még egy kis tároló-alvóhelyiséget alakítottak ki.

- Eredetileg padlás volt, de beépítettem - magyarázza a művész. Bólogatunk, majd a hálóból kilépünk egy kicsi helyiségbe.

- Eredetileg tornác volt, de beépítettem - magyarázza a művész. Érdekes lenne kiszámoni, az így terjeszkedő ház mennyi idő alatt falná fel kisgömbőcként egész Utahot.

A ház mellett omladozó garázs áll. Tele van cuccal, de amúgy is használhatatlan, mert a beépített tornácok miatt csak motorkerékpárral lehetne megközelíteni.

Elképesztően jó ház - a művész képeitől, ládáitól, rendetlenségétől, bútoraitől. Ha mindez kikerül belőle, valószínűleg csak egy összetákolt fészer maradna az udvaron.

Keresünk tovább.

4 megjegyzés:

funi írta...

Kalocsaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa=) (bocs, ez kellett:))

ribizlifozelek írta...

:)
Csak nem Kalocsarol?

funi írta...

Oké, legközelebb igyekszek valami bonyolultabbat beleszólni:D

Névtelen írta...

Ribizli, Ribizli, gyanus vagy. Nem venni akarjátok Ti azt a házat?