2011. május 4., szerda

Árvíz Salt Lake Cityben - 1983

Apple in the City Creek Canyon

(Megjegyzés: a fekete-fehér képek a Salt Lake Tribune-ról származnak.)

- Árvízkárra is kérnek biztosítást? - kérdezte a biztosítási ügynök pár évvel ezelőtt. Csak pislogtunk.

Aztán megtanultuk, hogy Salt Lake Cityben is lehetnek áradások: a hegyeket évente beborító több méteres hótakaró átlagos esetben folyamatosan olvad meg. Ha azonban a meleg hirtelen köszönt be tavasszal vagy a tavasz a szokásosnál sokkal csapadékosabb.

Salt Lake Valley

Nem véletlen, hogy az indián mondás szerint a sivatagban a víz kétféleképpen öl: a vándor vagy szomjan hal, vagy belefullad.

Úgy húsz-harminc évente egyszer hirtelen nyár lesz tavasszal és a hegyekben szó szerint hegyekben áll a hó. A víznyelők nem bírják nyelni a vizet és a sivatagi városból Velence lesz.

State street

A városiak utoljára 1983-ban úsztak, előtte pedig 1952-ben, a következő hirtelen hóolvadás tehát pont esedékes.

1983-ban a City Creek öntötte el a várost. Az illetékesek készültek az árvízre, homokzsákokat vásároltak és ellenőrizték a városba vezető vízfolyásokat. Kivéve a City Creek-et.



Arról megfeledkeztek. Az áradat eltömte a State Street alatt húzódó százéves csatornarendszert és folyóvá változtatta a világ leghosszabb egyenes utcáját.

A városi személyzet pánikszerűen építette a gátakat. Amikor a város kifogyott a munkáskézből, önkénteseket kerestek. A polgármester pedig felsőbb segítséghez folyamodott: felhívta a mormon egyház fejét. Hamarosan önkéntesek tömege töltötte és rakta a homokzsákokat.

State Street

A víz gátak között hömpölygött és elvágta a város jó részét Salt Lake City fő tengelyétől, az I-15-ös autópályától. A helybeliek egy része utálta az árvizet.

A helybeliek másik része imádta a folyót.

State Street

Amikor a város vezetése 25 ezer dolláros költséggel ideiglenes hidakat épített az ideiglenes folyó fölé, volt aki tiltakozott, mert kajakjával nem fért át a híd alatt.

State Street

Mások horgásztak és pisztrángot fogtak a patakban.



A múltkori sárdagasztáskor láttuk, hogy munkások tisztogatják a City Creek víznyelőit. Hogy lesz-e újabb sivatagi folyó a városban, majd két héten belül meglátjuk.

Addig elsétálunk párszor a belváros nagyberuházásához, a City Creek ingatlanfejlesztés helyszínére, hátha azt is elmossa a víz.

City Creek Condo

Nincsenek megjegyzések: