2011. december 30., péntek

Többfeleséges lakóegység

Lion House

Ötvenöt feleség.
Tíz válás.
Ötvenhat gyerek.
Hetvenhat év.

Brigham Young sokat látott életének hetvenhat éve alatt. Többek közt egy háborút, meg ötvenöt anyóst.

Az ötvenhat gyerek pelenkájáról nincs szó, az a nők dolga volt. Helyesebben tizenhat nőé: ennyinek született tőle gyermeke.

A mormon Utah megalapítója példát mutatott népének és gyakorlatban igyekezett bebizonyítani a poligám család előnyeit. Neki valóban nagy családja volt.

Young igyekezett megoldást találni a többnejűség által felvetett építészeti problémákra is. A feleségeket - és a halószobákat - szigorúan el kellett választani egymástól.

Young úgy vélte, neki kell megépítenie az ideális többnejű házat, ami aztán mintául szolgál a többi mormonnak. Az alapító ezért kedvenc építészével, egyben sógorával megtervezte az eszményi házat Salt Lake City közepén.

Lions House

Truman O. Angell tehetséges építész volt. Az, hogy ő volt a Főnök sógora, csak hab volt a tortán. Ő építette a Temple-t is, ami máig meghatározza a mormon templomépítészetet.

Több tucat feleséggel a háta mögött Young nem elméleti szakember volt, pontosan tudta, mit akar és megépítette az Oroszlánházat, a tökéletes lakóházat. Az Oroszlánház nevét a homlokzatot díszítő oroszlánról kapta, amit Young becenevére történő kedves utalásként helyeztek el az épületen. Brigham Youngot egyházi körökben csak az Úr Oroszlánja néven illették.

Young okos ember volt: tudta, feleségeinek magányra van szüksége, ezért minden egyes feleségének saját szobája volt. A földszinten laktak a kisgyerekes anyák, a másodikon a gyermektelenek és az emeleten a többiek. Minden feleségnek volt egy pici hálószobája és nappalija, meg egy kulcsa, hogy bezárhassa lakását.

Az épületben volt egy hetven személyes közös ebédlő és egy éjjel-nappal üzemelő mosoda is.

Beehive House

Young eredetileg itt akart dolgozni is, a növekvő család mellett azonban nem lehetett államügyeket intézni, ezért az Oroszlánház mellett felépült a reprezentatív célokat szolgáló Méhkasház. Ide Young és legkedvesebb felesége költözött be (plusz kilenc gyerek). Young innen intézte az államügyeket és - rossznyelvek szerint - itt igyekezett megtanulni ötvenhat gyereke nevét.

4 megjegyzés:

Jó Sir Robin a bátor írta...

Miért van olyan érzésem, hogy jó mormonnak lenni nem olcsó mulatság?

ribizlifozelek írta...

Prófétának kell lenni, hogy az ember bírja anyagilag.

Unknown írta...

Ez most tényleg komoly? És milliomos volt ez az ember? Vagy miből tarotta el a családját, családjait? És a nők ezt csak ugy bevették? Fura ez nekem nagyon, de gondolom nem vagyok ezzel egyedül!

ribizlifozelek írta...

Próféta volt.

Szerintem tényleg tudott valamit, az első egy-két tucat feleségnél még el lehet mondani, hogy a nők nem tudták, mire vállalkoznak, de a nagyjából harminc feleség után már világos lehetett a képlet.