2011. december 31., szombat

Mennyivel bír repülni egy kecske tökkel?

Goat with squash

JV szerettette meg velem a kecskét. JV orosz arisztokraták leszármazottja volt és többek szerint szakállviselete meghatározó benyomást tett több huszadik századi gondolkodóra, például Szolzsenyicinre.

JV-nek volt egy kis cége és egy faluja. Száz éve több faluja lett volna cég nélkül, de az idők változnak. JV nagyapjának sem volt cége, de ő valóban több falu és több tucat muzsik büszke tulajdonosa volt. JV saját sorsával szokta illusztrálni az idők változását: ősei, ha akartak valamit, zálogba csapták a falujukat és ha muszáj volt, a pénzből elindítottak egy vállalkozást. Kisebb hajóépítő műhelyt, vasútvonalat, kohókat, meg ilyesmiket.
JV-vel ez pont fordítva történt. JV fiatalon, feleségével (szintén orosz arisztokrata-származékkal) beindították cégüket, amiből aztán vettek egy falut Galiciában. (Ez a Galicia nem a lengyel Galicia, hanem a spanyol.) A falu nem volt tökéletes: nem volt benne egy árva muzsik sem, de még hajógyárnak se igen jutott benne hely. Meg vonatnak sem. Út volt. A faluban általában ötvenketten laktak. JV feleségével, öt béres és negyvenöt kecske. Valamiért JV emberszámba vette a kecskéket. Ezt nem lehetett elmondani a disznókról, kacsákról, csirkékről és üzletfeleiről.

Ahogy JV idősödött, úgy nőtt a szakálla. Időnként beutazott a városba (Madrid) és vitte a cég ügyeit, aztán hazament falujába. Amikor úgy érezte, eleget dolgozott, az üzletet átadta gyerekeinek és békésen éldegélt falujában.

Ha jött vendég, kiválasztott egy kecskét, levágta, megsütötte és a vendég addig nem állhatott fel az asztaltól, amíg a kecske tartott (szarvat és patát leszámítva, azt nem ették meg).

Az alábbi receptet nem JV-től tanultam - de szerintem nagyon ízlene neki.

Goat with squash


Marokkói tökös kecske

kecske (kockára vágva)
tök (kockára vágva)
koriander (nem kockára vágva)
turmerik
paprika
fahéj
bors

mazsola
aszalt szilva
paradicsom (4-5 szem)
hagyma
fokhagyma
méz (opcionális)

Squash

1. A fűszereket összekevertem.
2. A kecskét olajon picit megsütöm, éppen hogy szine legyen és rászórom a fűszerek felét.
3. A taginba beteszem a hagymát, fokhagymát és megpárolom.
4. Ráteszem a kecskét.
5. Ráöntöm a fűszert.
6. Belekeverem a paradicsomot. Az aszalt szilvát. A mazsolát.
7. Fél óra múlva rádobom a kockára vágott, kicsit korábban olajon megpirított tököt. Ha szeretjük az édeset, beleteszek pár csepp mézet.
8. Húsz perc múlva tálalom.
9. Pár percet JV-re gondolok.

Goat with squash

2 megjegyzés:

Jó Sir Robin a bátor írta...

BUÉK!
(Hej volga kosztyunovka! Ezért a kecskéért még egyszer revansot veszek, valami friss tengeri kaja képében)

Unknown írta...

Jaj, szegény kecske! Mi még nyuszit sem eszünk, pedig mindig tömve a polc a boltban!

Képzeld, találtam édeskrumplit a Delhaize-ben! Egyszer ki fogom próbálni azt amit nemrég föltettél ide receptet! Ha nem irsz róla, akkor fogalmam sem lett volna, hogy mi az! Látod mennyi okosságot tanulok tőled? :)))