2008. július 6., vasárnap

Budapest - Egy rejtett zug


Zrinyi St
Originally uploaded by ribizlifozelek

Budapestet divat szidni. Elmondani, hogy büdös, koszos. Lenézzük, mert romos, kutyaszaros. Igaz, büdös, kutyaszaros, de ugyanakkor szép. Csak, mivel alig ismerjük a várost, nem vesszük észre a szépségét. Egy-egy posztban felsorolom kedvenc, szerintem alig ismert budapesti helyeimet.

Jó pár éve, decemberben mentem fel először a Bazilika kupolájába. Hideg volt és csak pár fagyoskodó külföldit láttam, meg a készséges hölgyekeBut lenn, akik elmagyarázták a lifteket.

Egy hatszemélyes lift felvisz az út feléig, aztán át kell haladni egy szürreális téren. Bérmely romkocsmának, vámpirfilmnek büszkesége lenne ez a hely. Hatalmas terek, tégla és beton boltozatok. Fura, döbbenetes hely. Ráadásul mosdó is van itt - ingyér, ami ritkaság-. A sarokban italautomata áll, meg pár műanyag szék és asztal. Ha valaki gyalog szaladna fel, itt mág kvaterkázhat is egyet.

Aztán jön egy négyszemélyes lift, ami egy még hihetetlenebb helyre visz. Űrhajóba oltott betonszarkofág.

Unusual approach

Fenn meg valami rácsszerkezet. A két kupola között állunk, elöttünk a belső, felettünk a külső.

Inside the dome

Kevés helyen lehet ilyent megnézni.

Innen már csak pár lépcső a kilátó. Körbe lehet sétálni a kupolát. Magyar szót alig hallani.

A kilátás egész más, mint Budáról. Pest területén alig van nyilvános kilátó. Az épületek egész más szögből tárulnak elénk. Szinte belátni az utcákba, udvarokba.

A bűzt nem érezni, a kutyaszar nem látszik. A város gyönyörű.

Nincsenek megjegyzések: