2008. július 3., csütörtök

Az orkokról


Stadionk Metro Station
Originally uploaded by ribizlifozelek

A metróba alászálltamban naponta találkozom ellenőrökkel. Némelyik kifejezetten kedves, mások kollegáikkal röhécselnek, vagy unott, hivatalos pofával, smasszernézéssel bámulnak a semmibe.
Mindig köszönök nekik, jó hangosan, elvégre belépek valahova. Némelyik fogadja is. A pesti köznyelv csak orkoknak becézi őket és valljuk be, néha van egy kis hasonlóság köztük.
A sajtóban, fórumokon meg állandóan nyávognak, hogy csipkártyásbeléptetőrendszertidedeazonnal. Mert akkor jó lesz minden és az orkokat majd szépen kirugják.
Természetesen a beléptető-rendszer kiépitését majd egy megfelelő kapcsolatokkal rendelkező haverre bizzák, aki az elfogadható ár hárpmszorosáért közbeszerzi azt és egy külsős céggel, talán éppen a félkarú rablóknak csúfolt jegyautomatákat üzemeltetőkkel karbantartatja őket. Ehhez majd kell öt szerelő szaki, aki dolgozik, két-három könyvelő és öt-hat adminisztrátor.
A jelenlegi orkokat üzemeltető cég is hasonlóképpen kerülhetett a BKV-hoz. Viszont ők elektromos automaták helyett humanoidokat, emberszabásúakat alkalmaznak. Bevallom, nekem ez sokkal szimpatikusabb. Igen, kevésbé hatékony, viszont olcsóbb és alahol humánusabb. Párszáz szerencsétlen, aki egyébbel nehezen tudna foglalkozni, állást kap. (Szerintem csak a Kontrollban dolgoznak szépreményű zsenik ellenőrként.) Ha jön a varázs-csipkártya egy vagyonért, nemcsak az utazás lesz jóval drágább. Ezeken a balfékeket is jórészt kirugják, aztán beletehetik az önéletrajzukba, ha tudnak irni egyáltalán, hogy ellenőként dolgoztam. Majd versenyezhetnek egymással az éppen üresedő hullamosó poziciókért.
Akkor már inkább maradjanak, köszöngessenek.

Nincsenek megjegyzések: