2008. július 27., vasárnap

Gyeongbokgung palota


Gyeongbokgung palace
Originally uploaded by ribizlifozelek

A királyi palota 800 éves. Részben. Ugyanis mivel a egész fából-papírbol-cserépből van, periodikusan 50 évente leég. Amikor nem ég le, akkor felgyújtják, amikor például jöttek 1590-ben a japánok elfoglalni Koreát, hogy innen támadják majd meg Kínát, az egész palota porig égett. Nem a gaz hódítók vetettek lobot Korea ősi ékességére, hanem a helybeliek, mivel itt tárolták az adósleveleket és a rabszolgaságot bizonyító iratokat. Gondolták, minnél rosszabb, annál jobb.
A palota nagyon 1700 körül égett le, utána egy darabig füvet növesztettek a helyén, míg 1880 fele egy király azt gondolta, hogy a múlt dicsősége az fontos és ez jelképezi az államot, a Hitet Koreában, a Jobblétet, a Reményt, a Jövőt és a Nemzetet, ezért az egészet ujjáépítette. Majd bejelentette az államcsődöt.
A palotakomplexum, aminél itt Ázsiában csak a pekingi Tiltott Város nagyobb, egész jól elvolt: a koreaiakat nem engedték be (pedig már nem is tárolták itt a rabszolgaleveleket), a királyi család pár tagja itt éldegélt, és úgy általában nem vett tudomást semmiről. Aztán a 70-es években arra gondoltak, hogy mi lenne ha a pórnépet is beengednék? Beengedték, hat évig, utána a palotát restaurálni kellett. Közben valamiért világörökség lett, és ma megint látogatható, de csak csoportosan, mert az egyéni látogatók kárt tesznek benne. (Egyes napokon egyénileg is be lehet menni, valószínűleg mert a holdnaptár azt mondja, azokon a napokon a turisták nem tesznek kárt semmiben.)

Nincsenek megjegyzések: