2008. július 21., hétfő

Főzeléket!


Tripe
Originally uploaded by ribizlifozelek

Külföldi ismerőseim, barátaim gyakran megkérnek, ajánljak már nekik valami valódi, magyaros ételt.
Ilyenkor természetesen felsorolom a klasszikus litániát, kezdve a legfontosabb somlóin és Gundel palacsintán, folytatva a gulyáslevesen, libamájon, pörköltön át a töltött káposztáig. A felsorolásban a főzelékek külön fejezetet képeznek.
Rájöttem persze, egyes népcsoportok képtelenek a főzelék elfogyasztására, valahogy már egy főzelék puszta látványa valami vizuális tabut sért bennük. Spanyoloknak például csak hosszú barátság után merek főzelékekről beszélni és akkor is csak pirulva, szőrmentén. Mások azonban imádják, hogy azt nem mondjam, zabálják.
Itt kezdődnek a gondok. Hol egyenek főzeléket? Ajánlom a kifőzdéket, a saját konyhámat meg a Centrált, ahol isteni a csak zóna adagban felszolgált tökfőzelék borjúpörkölttel.
Aztán megtorpanok. A klasszikus magyar konyhát vivő éttermekben nincs főzelék. Nincs főzelék a legtöbb elegáns étteremben sem. Egy-két trendi helyen láttam, de ott is csak mutatóban akadtak.
Pedig a főzelék igencsak jellegzetes magyar étel. És, kövezzenek meg a t. olvasók, finom is.
Arra, hogy miért nincs főzelék a vendéglőkben, egy nagyon érdekes választ hallottam a rádióban. Épp egy öhömöt ettem egy magyaros kisvendéglőben, amikor a fülembe mászott az interjúalany - a Magyar Turizmus Rt nevű gittegylet valami szakértőjének válasza. (Az öhöm ősi pásztorétel és tapasztalataim szerint egy személyre a recept úgy kezdődik, hogy végy másfél kilo sertészsirt.) Szóval, a Komoly Ember azt mondta, azért nincs főzelék, mert a rántás egészségtelen. (Sose csinálom a főzeléket rántással és még ezt senki se vette észre.)
Ha közelben van, ráfogok egy tortatöltőt és addig nem engedem felállni, amig végig nem eszi a hideg libamáj - gulyásleves - töltöttkáposzta - mákos rétes menüsort. Köretnek dödölével. Bor és savanyúság nélkül.

Nincsenek megjegyzések: