2008. július 4., péntek

A dolgok menete


Paty
Originally uploaded by ribizlifozelek

Szeretem, amikor az emberek találnak ki valamit. Igazából ilyenkor működik a társadalom, amikor a népek (be)szólnak a főnököknek. Amikor összefognak valamilyen ügyért.
A főnökök persze ezt nem szeretik és hiába kiáltják állandóan, hogy civil társadalom, csak annyit hallani, nyugi gyerekek. A civilek azért civilek, hogy ne szóljanak bele és, hogy vegzálhassa őket a rendőr meg az APEH.
Ezért is szeretem, ha a nép (vulgó civilek) szólnak.
Pátyon pár éve az egyik viszonylag újonan parcellázott utcát az önkormányzat elnevezte Guyon Richárd utcának. Guyon Richárd jó ember volt, nem félt semmitől, 1848-49-ben nagy hős volt, skót létére velünk magyarokkal harcolt. Pátyon valószinűleg sosem járt.
Egyszer az ellen a Felvidéken elzárta a magyarok útját. A katonai nagykönyv szerint esélyük se lett volna áttörni a hágón. Mire ő UTÁNAM kiáltással lerohanta őket. Biztos nem olvasta a katonai nagykönyvet. Az ellen meg úgy meglepődött, hogy elszaladt. Később többször megpróbálta ezt a trükköt, de akkor már nem jött be.
Ezek után én Guyont mindig úgy képzeltem el, mint Conant, a barbárt.
Mindegy.
Az önkormányzat elnevezte róla az utcát, amit igérete ellenére úgy tizenvalahány éve nem aszfaltoz le. Az se zavarta őket, hogy a helynek már vagy egy évszázada Dobogó dűlő volt a neve. Mostantól Guyon lesz és kész.
A helybeliek egy része viszont már bejegyeztette magát Dobogó dűlőbe. Másokat egyszerűen zavart a névváltozás. Elkezdtek az önkormányzat nyakára járni. Az önkormányzat nem szerette a nyakrajárást. Nem, nem kereszteljük vissza, mert akkor nekünk kellene viselni az iratok átirását. A helybeliek (négy ház) erősködtek, megigérték, nem kérnek önkormányzati pénzt dokumentumaik átirásához, de legyenek már Dobogó dülő. Kérvényt is szerkesztett az ottlakók 75%a.
Végül az önkormányzat kegyeskedett átnevezni a közerületet Dobogó utcára.
A testületben azonban valakinek Guyon Richárd fixációja lehet (vagy nem akarták kidobni a régi táblákat), mert a szomszédos dűlőutat viszont csak Guyonról nevezték el.
Szép történet. A civilek elérték, amit akartak. Guyon is kapott egy utcát.
Csak aszfalt sincs azóta sem.

Nincsenek megjegyzések: