2010. március 5., péntek

Amit a mosógépekről tudok...


Nadasladany
Originally uploaded by ribizlifozelek

Amit a mosóképekről tudok... az kevés.

Amikor egy másfél hónapos amerikai körutat csináltunk, egy kemping mosodájában végighallgatuk, ahogy egy mama a nyolc év körüli lányát vezette be az élet nagy rejtelmeibe.

- A színest és a világosat külön kell mosni - és elkezdte a ruhákat beledobálni az egyik gépbe.

- De ez nem világos! - emelt ki a lány egy fekete tangát a mosógépből.

- A bugyi az mindig világos, függetlenül a színétől - avatta be lányt a mama.


A melltartó-tartó bejegyzés után Ypszivel hosszan tárgyaltuk az európai és amerikai mosógépek közötti különbségeket.

Arról, hogy mennyivel bír repülni egy fecske (tökkel), többet tudok, mint a mosógépekről, de valamennyire kikosodtam az elmúlt napban.

Van előltöltős mosógép és van felültöltős. Európában a mosógépek elsöprő többségébe oldalt kell betenni a ruhát. Amerikában felül. (Az amerikai rendszerű mosógép helyesebben inkább Európán kívülit jelent, mert a Közel-Keletet leszámítva a világ nagy részén feelülről töltik a mosógépet, már ahol van mosógép. A Közel-Keleten sivatag van, víz nincs, ezért a takarékos verzió jobb.) Nem vagyok biztos benne, melyik modell a régebbi, de azt hiszem, a mosógépek az Egyesült Államokban terjedtek el, ezért azt hiszem, eredetileg minden mosógépet felülről töltöttek meg.

Mindkét rendszernek vannak előnyei.

Az oldaltöltős kisebb helyen elfér. Keveseb áramot és vizet használ, viszont hosszabb ideig kell mosson és egyesek szerint nem tisztít olyan tökéletesen, mint a felültöltős. A felöltöltős nagyobb, kevésbé energiatakarékos, de gyorsabban és talán jobban mos.

Az európaiban a ruhát a dob felemeli, majd a gravitáció visszahúzza és a cucc belepottyan a vízbe. Az amerikaiban a gravitáció a dob aljára húzza le a ruhát, kell valami, ami keveri a szennyest: ez egy rúd a dob közepén. Szaknyelven ez az agitátor, ami nem bolsevik forradalmat szervez, hanem mos, de egyes érzékenyebb ruhákat alaposan megviselhet.

Az amerikai gyorsabb és talán jobban mos. Szerintem belepakolni is egyszerűbb. Az európai kisebb és takarékosabb, Ízlés dolga, ki, mit szeret, mit szokott meg. A felülről megtöltött mosógépnek viszont van egy óriási előnye: nem tudja olyan könnyen elárasztani a lakást vízzel.

19 megjegyzés:

Névtelen írta...

Ribizli, valószínűleg az első mosógépeket felülről töltötték meg, mert az első ilyen szerkezeteket hordóból csinálták. Annak meg könnyebb ajtót tenni a tetét meg könnyebb kiszedni, mint a dongáját.

Ypszi írta...

De itthon a felül- és elöltöltősök ugyanolyanok, csak máshol van rajtuk a nyílás, illetve utóbbinál a dob hengerrészét nyitjuk meg.. ciki, ha a nyitórész elferdül, mert akkor azzal se mosol többet :)

Szóval az itthoni felültöltős meg a kinti az két külön dolog, vmi más név kéne a kintinek, mint a felültöltős :)

Ypszi írta...

Itthon (MO) az oldaltöltős nagyobb helyet foglal el, mint a felül. Utóbbi sokkal keskenyebb, mivel nem oldalt kell betölteni a cuccot, viszont a tetejére ezért nem lehet pakolni, legalábbis csak olyat, amit nem nagyon macerás levenni, ha mosol.. egy elöl/oldalt töltős sokkal nagyobb helyet foglal el, max alacsonyabb esetleg, de semmiképp sem kisebb..

Ypszi írta...

És miért nem tudja olyan könnyen elárasztani a lakást? Bocs, de nem világos.

Szóval azt már látom, hogy nem a töltés iránya itt a lényeg, szóval az a megnevezés, h felültöltős, zavaró, mert nálatok a dob iránya is más = vizszintes, ezért kell bele az a hülyeség..

Aham, és akkor az agitátor miatt lenne gyorsabb és jobb? Hm.. így mondjuk érthetőbb, ha az terjedt el jobban.. főleg a gyorsaság miatt.. itthon egy átlagos mosás 1-1,5 óra.. a gyorsmosás funkcióval lesz mondjuk fél.

Egy átlag agitátorosba hány kg fér el? Van egy tippem, hogy több, mint egy függőleges felfüggesztésű dobba.

faklya írta...

És ne feledjük a forgótárcsás gépeket.

Ziebi írta...

Nekem a mosógépek ugyanolyanok, de a mosóporok itt borzalmasak szerintem :( Nem tudok fehér lepedőt csinálni :(

ribizlifozelek írta...

Nevtelen, ez biztos, igazad van.
Az az egy a kerdes, hogy a hordot fektettek vagy allitottak, vagy olyan volt, mint egy betonkevero, amit minden pozicioba lehetett allitani.

ribizlifozelek írta...

Ypszi, otthon is lattam olyan gepet, mint az itteni, de nagyon keves van beloluk.

Azert van nagyobb eselye egy oldaltoltosnel az elarasztasnak, mert ott az ajto viz alatt van. Tehat ha serul a tomites, rosszul csukodik az ajto, elromlik az erzekelo, a viz kizudulha a lakasba. Parszor lattam ilyet regebbi gepeknel.


Egy itteni geppel a mosasi ciklus 20-25 perc normal programon. Valoszinuleg az agitator+kukaszeruen allo dob miatt.

A muszakileiras es a forumok szerint az amerikai felultoltosoket egy meret ala nem lehet kicsinyiteni, ezert nagyobbak: igy egy europai konyhaba nem fernek be. Itt kulon mosokonyhaban laknak.

Egy normal itteni feloltoltos mosogep 4 koblab (cca 120 liter).


Talaljunk ki valami szot az itteni gepekre :)

ribizlifozelek írta...

Faklya, ajaj, mondom, nem ertek en ezekhez :)

ribizlifozelek írta...

Ziebi, mi csak folyekony mososzert hasznalunk, a porokat annyira nem ismerem.

Viszont van hipos le es hipotlan le. Meg van porbol is hipos es hipotlan. Sok helyen pedig a mosodakban kiirjak, melyik gepbe lehet hipot tenni es melyikbe nem.

Tinkmara írta...

Most olvastam a melltartós kommentem után beérkezett bejegyzéseket. Az életben nem filóztam ennyit mosógépeken, soha ennyit nem tudtam róluk, szóval köszönöm a tudást. Igaz, anyukám kézzel mosott, valami ódivatú viszolygása volt a mosógépekkel. Csak az ágyneműt mosta vele, minden mást kézzel. Így elég későn lett mosógépünk, amikor igazán beteges lett, akkor szó nélkül megvettük, mert nem tudott szegény vitatkozni.

Itt csak folyékony mosószert használok, a fehérhez Clorox-ot adagolva.

ribizlifozelek írta...

Van egy masik nagy kulonbseg az amerikai es az europai modellek kozott: europaban a dobot sokszor le kell zarni, hogy ki ne jojjon belole a viz. Az amerikai mosogepeknel racsapjuk a tetot es kesz, a viz nem megy fel a tetoig.

Parmezán írta...

Sikerült Magyarországon ilyen felültöltős. forgó hordó szerű, ameriaki mosógépet szerezni. Tulajdonképpen nem értem, hogy miért nem árulnak ilyen típusú mosógépeket itthon. Az egy magyarázat, hogy a fürdőszobák kicsik, és ez nagyobb, nem fér el, de ahol a miénket szereztük azt mondták, hogy (szárítógéppel együtt) nagyon sokan keresik, főleg panziók, ahol egyszerre nagyobb mennyiséget is kell mosni.
Amiért nekem ez tetszett az, hogy kevésbé megy tönkre benne a csapágy, mivel függőlegesen forog és nem vízszintesen, de főleg azért, mert a gép nem melegíti a vizet, hanem a melegvizes csapból ereszti magának (és így nem is megy benne tönkre a fűtőszál, hiszen nincs is benne).
Az, hogy a ruha mosás után mennyire lesz fehér, úgy tűnik más tényezőktól (is) függ. Az egyik, hogy mennyi és milyen ruhát mosunk egyszerre (elég sok-e a víz ahhoz, hogy a koszt kivigye), meg főleg az, hogy milyen a mosópor. Az újabb mosóporok optikai fehérítőt (is) tartalmaznak, meg olyan adalékanyagot, ami az ultraibolya fényben világít, és így még fehérebbnek látjuk azt ami amúgyis fehér lenne. Ha az anyag sem az igazi, az magától is szürkül, ha egyátalán nincs is használatban. (Vagy inkább sárgul?)

ribizlifozelek írta...

Parmezan, nekem is jobban tetszenek ezek a nagy mosogepek.

(Ez a 14. megjegyzes, igy mar nem 13 van. Szerencsere.)

faklya írta...

:))

Ziebi írta...

sajna van még egy fél doboz mosóporom...elég lesz a következő fél évre...de utána akkor kipróbálom a folyékonyat... :)

Ziebi írta...

Hogy miért olvasok én folyton aligátort Ypszincs kommentjeiben.... :D

bee írta...

Sziasztok!
Nekem csak azért jön be jobban az európai elöltöltős, mert rá tudom rakni a szárítógépet, és így egymás tetején pont elférnek a fürdőben. :)

ribizlifozelek írta...

Ziebi, meg ha pumat olvasnal...

Bee, alternativ hifitorony :)