2010. március 26., péntek

Fremont Indian State Park II


Fremont Indian State Park
Originally uploaded by ribizlifozelek

A Fremont Indian State Park egy olyan népcsoportot mutat be, amiről 1931-ig nem is tudták, hogy létezik.

Az se biztos persze, hogy népcsoportról beszélhetünk. A fremontok hasonló eszközöket használtak, hasonló házakban laktak és hasonló rajzokkal karcolták tele a sziklákat - ami nem jelenti azt, hogy biztosan azonos nyelvet beszéltek. Valószínű, hogy így van, de biztosat valószínűleg sosem fogunk tudni.

Things to eat

A Fremontnak nevezett nép 700-1300 között élt Utah, Colorado és Nevada területén. Kukoricát termesztettek, kerámiáztak, vadásztak és sziklarajzokat csináltak.

Ez a state park kicsit csalóka: itt volt azon kevés fremont települések egyike, amit teljes egészében feltártak. A több, mint hétszáz éve elhagyott településre az I-70-es autópálya építésekor bukkantak rá. Gondosan kiástak és dokumentáltak mindent, majd a dombbal, amin a település volt, feltöltöttek egy völgyet. Azaz a faluból macsak két-három rekonstruált épületet lehet látni, azt sem az eredeti helyen.

A sziklarajzok azonban a helyükön maradtak - miattuk érdemes volt eljönni ide. Azt hiszem, ha jobb lesz az idő, visszajövünk, hogy alaposabban végigjárjuk a szurdokokat.

Dinner

3 megjegyzés:

Névtelen írta...

mikor épitették az I 70-es autópályát? Misi

Tinkmara írta...

Nem semmi. Olvasom ezt a két bejegyzést, és újra megállapítom, milyen keveset is tudok. Köszönöm. És nagyon szeretem, hogy itt ilyen sok a nemzeti park. Van mit felfedezni. :)

ribizlifozelek írta...

Misi, 1967-es.

Tinkmara, en se tudok semmit, de felejtek :)
Igazad van, a nemzeti parkok csodasak.