2010. március 9., kedd

Gyorsított somlói galuska


Somloi
Originally uploaded by ribizlifozelek

Nem igazán vagyok büszke a gyorsított somlóira - tudom, egy igazi somlóiban minden egyes hozzávaló házilag készül. Lehetőleg Somlón.

Minket azonban határidők fenyegetnek (ha eltűnnék és tetemem megfulladva kerülne elő, mindenkinek tudnia kell, hogy a határidők fojtogattak), ilyen finomságokra nincs időm. Gyakorlatias, amerikai somlóit kellett csinálnom. Egyszerűt és jót.

Első lépésként leitattam a mazsolát. (Mielőtt bárki kihívná a hatóságokat, hogy részeges disznót csinálok Mazsolából és Tádéból, a szőlőből készült mazsolát rugattam be.) Édesanyámtól azt tanultam, rumba kell áztatni. Rum nincs itthon. Találtam viszont brandyt. Rengeteg mazsolát áztattam fele annyi brandybe, amit felöntöttem vízzel. Elvégre Utah egy száraz állam.

Feldaraboltam a diót.

Csináltam egy vaniliás és egy csokoládés piskótatésztát a boltban kapható legegyszerűbb matematikai tésztából. A matematikus tészta úgy működik, hogy az "A port" hozzáadom a "B porhoz" és beleöntöm a "C hozzávalót", majd X percig sütöm. Nem szabad elfelejteni, hogy az 1300 méteres magasság miatt a használati utasítást kicsit szabadon kell értelmezni.

Míg sült a tészta, megcsináltam a krémeket. Erre is tanultam egy nagyon finom receptet. Kettőt. De sokáig tartanak. Van egy egyszerűbb módszer is. Szégyellem. Nagyjából annyira kulturált, mint légkalapáccsal megigazítani egy kerámiaszobrot.

Vaniliapuding plusz csokoládépuding. A biomatematikai verzióból: "A por" meg "AAA tojás".

Amior minden kész volt, egy réteg tésztát meglocsoltam egy kis brandys vízzel, megszórtam mazsolával, dióval, pudinggal. Rátettem a tésztát. Locsoltam. Mazsoláztam. Dióztam. Puding. Tészta. Locsolás. Mazsola. Dió. Puding.

Ezután jön a recept titkos része: az egésznek 24 órát érnie kell, hogy az ízmolekulák szépen összekeveredjenek. Aztán már lehet is enni.

A receptnek egy komoly hátránya van: a minimum mennyiség 5 liter. Persze ez nem is igazán hátrány.

3 megjegyzés:

Pyry írta...

a legjobb somlói amit valaha ettem :) köszi :)

Tinkmara írta...

És a legmókásabb is. :)) Annyit nevettem!

ribizlifozelek írta...

Koszi ;)