2010. március 23., kedd

A jackalope


I don't exist!
Originally uploaded by ribizlifozelek


(Megjegyzés: a posztban szereplő jackalope-fotót mi készítettük a dél-dakotai Wallban. Az Animalia Qvadrvpedia et Reptilia-ból származó metszet a washingtoni National Gallery of Art gyűjteményéből származik.)


A jackalope vagy más néven szarvasantilop az amerikai prérik őshonos lakója. A nyúl testű rágcsáló antilopszarvakat visel a fején. Egy alfajának fácánra emlékeztető farka van.

A jackalope (Lepus temperamentalus) a rágcsálók rendjébe tartozik. Fő táplálékát a füvek és gumók jelentik. A jackalope félénk állat, ám ha sarokbaszorítják, keményen védekezik és hegyes szarvával az emberben is komoly kárt tud okozni. A jackalope tenyészidejét tekintve különleges állat: augusztusban párzik, ami merőben szokatlan a prérin élő állatok között.

Ősi indián hagyományok szerint, az alvó jackalope teje gyógyhatással bír. Ez a hiedelem széles körben elterjedt az amerikai cowboyok között is, akik nem törődve a veszéllyel, gyakran igyekeztek becserkészni alvó nőstény jackalope-okat, hogy hozzájussanak tejükhöz.

Az első európai jackalope leírások a 16. századból maradtak ránk. Ekkor az állatot inkább stagbunny-nak nevezték. A jackalope név a 20. század harmincas éveire szorította ki teljesen az állat ősi nevét. A jackalope szó egy szóöszevonással, az szóösszerántással, szakszóval portmanteau-vel keletkezett a jackrabbit és az antelope szavakból. Magyarul a jackalopot szarvasnyúlnak nevezik, de egyes kortárs fordításokban nyúltilop néven szerepel. Tudományos körökben ugyan ez az elnevezés nem annyira elterjedt, de jobban visszaadja az angol eredeti jelentését.

Az állatot először 1575-1580 körül írták le tudományos módszerekkel. Ekkor jelent meg első ábrázolása is Joris Hoefnagel Animalia Qvadrvpedia et Reptilia című könyvében. Hoefnagel a nyúlfélék családjába sorolja a jackalope-ot (XLVII. tábla).


(Érdemes megemlíteni, hogy az amszterdami születésű Hoefnagel élete egy részét Bécsben töltötte és Magyarországon is járt. Egyes feltételezések szerint ekkor jelenik meg először a magyar nyelvben a szarvasnyúl szó.)

Animalia Qvadrvpedia et Reptilia

A szarvasnyulat az amerikai nagyközönség 1932-ben ismerte meg, amikor egy Douglas Herrick nevű újságíró hosszú cikket szentelt neki a New York Times-ban.

A jackalope jelenleg főleg Észak- és Dél-Dakotában, valamint Wyomingban honos, de megtalálható az amerikai középnyugat legtöbb államában. 2005-ben a wyomingi szenátus az állam nemzeti állatának választotta a nyúltilopot.


South Dakota

A szarvasnyul populáció napjainkban Wyomingban és a Dakotákban a legnagyobb. Ezekben az államokban sok helyen árulnak kitömött jackalope-okat. Wyomingban évente egy nap a jackalope vadászata is engedélyezett. A jackalope-ot a párzási időszak előtt egyetlen egy napon, június 31-én lehet elejteni, különleges vadászengedély birtokában. Egy engedély egy állatra szól és 10-20 dollárba kerül. Az engedély megszerzésének egyetlen egy feltéte van: a vadász IQ-jának 72 alatt kell lennie :)

4 megjegyzés:

Parmezán írta...

Egy további érdekesség: Raegen elnök texasi rezidenciájában egyebek között egy kitömött jackalope található, melyet a néhai elnök előszeretettel mutatott meg az őt meglátogató újságíróknak: "Ezt a példányt én magam lőttem!"

ribizlifozelek írta...

Parmezan, koszi! Ezt nem tudtam.

Viszont egy szomszedunk lakasaban megjelent egy kitomott jackalope a falon.

Romesz írta...

hm, nem ertem a dolgot.
Nekem is kiadtak vadaszengedelyt a Jackalope-ra
Expires when I do :)

ribizlifozelek írta...

Hm... mi is megyunk majd loni egyet valamikor.