2010. március 13., szombat

Számon tarthatják, mit telefonoztam...


Antenna system
Originally uploaded by ribizlifozelek

Kaptam egy lánclevelet. Ilyenből rengeteget kapok és nagyjából ugyanennyit ki is törlök. Nem érzek magamban elég lelkierőt, hogy közeli és távoli ismerőseimnek elmagyarázzam, a szívem szőrösebb, mint Yoda feje és nem szeretném nyolcszázadszor megnyitni a zsugorított kisállatokról szóló kitalált történetet és nem fogom nyolc másik embernek továbbküldeni a rákos haldokló kisfiúnak az internettel egyidős meséjét.

Yoda

Ezt a lánclevelet hat páldányban kaptam meg - az első négyet olvasatlanul kitöröltem. Az ötödiket kinyitottam: arról szólt, hogy kommenista kormányunknak ez egy újabb, a Nép ellen elkövetett bűne. Ez után nem nyitottam meg a csatolmányt, hanem egyetlen kecses ujmozdulattal, a szemetesbe pöccintettem a levelet. A hatodik egy nagyon jó barátomtól érkezett, és azt kérdezte, igaz-e, amit a levél ír.

Ekkor elolvastam a csatolt filet, ami egy újságcikket tartalmazott:

Mától kezdve minden földi és drót nélküli telefontársaság köteles rögzíteni és fél évig tárolni ügyfelei összes hívását, a beszélgetések idejét, tartamát, az előfizető címét, valamint üzeneteit: mikor, kinek, honnan, hová, mit küldött SMS-ben.

A 2008/298-as törvény szerint az emígy rögzített adatokat a telefontársaságok kötelesek az ügyészek rendelkezésére bocsátani (sürgősségi esetben bírói jóváhagyás nélkül is), ha valami bűntény gyanúja merül fel, vagy az uniós tagállamként ránk háruló kötelezettségek teljesítése a tét. És ez még nem minden: március 15-től a számítógépen folyó levelezésünket és a világhálón való barangolásainkat is felírják és tárolják, ezúttal az internetszolgáltatók, vélhetően szintén bűnmegelőzésképpen.


A szemetesből előbányásztam a régebbi leveleket: több mindent megtudtam belőlük: három elmondta, hogy a kommenista bolsevista plutokrata zsidóbérenc kormány így hallgatja le a magyar állampolgárokat. Egy levél általában a kommenista (bolsevista zsidóbérenc) plutokratákról írt. Egy csak szólt, hogy vigyázzunk, olvassák leveleinket.

Northfield

Mivel icipicit ismerem a magyar hírközlési törvényt, gyanús lett ez a nagy felhördülés: a mi törvényünk ugyanis 2003-as. Keresgéltem. Mint kiderült, az idézett újságcikk 2009-es és a Hargita Népéből való. Mert Romániában akkor volt a törvény vitája.

Amit az újságcikk ír, hát... az nem újdonság. Az így van. Amióta internet létezik, azóta mindig minden egyes klikk követhető. Amióta mobiltelefonok vannak, azóta az ember tartózkodási helye bemérhető. Amióta vezetéskestelefon van, a beszélgetés lehallgatható. Amióta írunk, a posta feltörhető. Az állam pedig szeretné ellenőrizni, bemérni és feltörni az állampolgár adatait. (Marx egy zseni volt, amikor az államot úgy definiálta, mint a legfőbb elnyomó szervet.) Normális helyen ehhez bírói végzés kell. A folyamat ellenőrizve van.

Telephone

A fent emlegetett törvényt (Az elektronikus hírközlésről szóló 2003. évi C. törvény) Magyarországon 2003-ban fogadták el Uniós ajánlásra. A többi uniós országban mind elfogadtak hasonló törvényeket, néhol szigorúbbakat is, mint például Németországban.

Ha valaki a tévében modern, kortárs krimit néz, rengetegszer előfordul, hogy valakit a mobilja alapján találnak meg. Az embereket sokszor szembesítik híváslistáikkal: hol voltak, kit hívtak. Hitelkártyájuk alapján megnézik, mit vásároltak. Hol és mennyiért.

Az is könnyen kiderül, ki merre jár az interneten. A szolgáltató pontosan tudja, ki kalandozik viagrás és ki szerepjátékos oldalon.

A hívások, emilek tartalmát másként szűrik: szoftverek hallgatnak minket állandóan. (Nem teljesen úgy, mint ahogy azt a Hargita népe írja, de ez más téma.) Egyes vélemények szerint a telefon- és internetszolgáltatók az előfizetési díjak 25%-át költik arra, hogy megfeljenek a nagy testvér, az állam kötelező lehallgatási, adatrögzítési elvárásainak.

Fogaras Mountains

A lényeg, hogy a dolog nem új. Amióta léteznek az elektromos kütyük, jobban követhetőek vagyunk. Hogy ez jó-e, arról lehet és kell vitatkozni. Lehet nagyon jó - és, ha rosszul használják, lehet nagyon is rossz. Hogy miért és hogyan mászhat bele az állam az életünkbe, arról is kell beszélni, vitatkozni.

Ugyanilyen fontos az is, hogy tudjuk, a technológia létezik, hogy a technológiát használják. Az internet nagy, de tudnunk kell, elvileg minden lépésünk követhető. Nem tudom, ez tananyag-e otthon, de szerintem ilyesmit kell tanítani állampolgári ismeretek órán - ha van olyan. Akkor talán kevesebb ilyen lánclevelet kell kitörölnöm és a sok ilyen hülyeség a figyelőszoftvereket sem fogja túlterhelni.

És plíííííz... a forward gomb zseniális találmány, de könyörgöm, kérem, követelem, lenyomása előtt használjuk az agysejteinekt - főleg, mert az még nem tudják lehallgatni.

Brain

3 megjegyzés:

Pyry írta...

Én éppen a napokban agyaltam azon, hogy kiírom az iwiwen az adatlapomra, hogyha még egyszer valaki bármilyen jellegű körlevelet küld, legyen az politikai szavazz rám vagy bababörze vagy mittudomén, akkor törlöm az ismerőseim közül. Persze egyszerűbb körlevelet küldeni, mint esetleg megnézni ki tud elmenni a péntek esti koncertre, de már unom.

A lehallgatásról meg a The Simpsons movie idevágó jelenete ugrik be, mikor végre találnak valamit :D
Nekem nincs üldözési mániám, nem érzem magam olyan jelentős szereplőnek hogy bárki is foglalkozzon azzal vagy érdeklődjön aziránt hogy pornóoldalakat nézek-e vagy a cuki állatok gyűjteményét.

Parmezán írta...

Nagyon korrekt, kitünő ismertető.

Az igazi probléma - szerintem - hogy az egész lehallgatást szoftverek végzik, amelyek aztán mérlegelés nélkül gyanúsítanak meg bárkit. Aztán ha valaki bekerül a gyanus elemek köré, onnan szinte lehetetlen kikerülni. Lásd a Szabó nevű fickót, akit névegyezés miatt fogtak le Olaszországban lányfuttatás gyanujával.

Ize írta...

En ezt a Lánclevelek küldőinek tanfolyama linket szoktam a lanclevel kuldozgetoknek visszakuldeni. Visszont vigyazni kell vele, mert volt mar belole sertodes...