2009. október 19., hétfő

A könyvtár


Public Library
Originally uploaded by ribizlifozelek

A könyvtárosok tavaly mind beöltöztek Halloween-re. Volt olyan, hogy a NE PISSZEGJ feliratú kitűzőt viseltek. A könyvtárban a polcok közt nem kell csendben lenni.

Nagyon sok könyvtárban megfordultam. A legtöbb a következőképpen működött: az emberek egy része általában csendben ült, olvastott, kutattott és csak az agyuk zümmögését lehetett hallani. A vendégek másik része mindent elkövetett, hogy zavarja őket. Járkáltak. Hagymát reggeliztek. Tüsszögtek. Hagymareggelizés után tüsszögtek. Hangosan lapoztak. Zenét hallgattak s fülükbe dugott kábelen át. Billentyűzeten kopogtak.

Salt Lake City könyvtára más. A végtelen szabadpolcok között szabadon lehet zajongani, beszélgetni, telefonálni. Itt van a legtöbb internetes számítógép. Az emberek csevegnek, neteznek.

A munka, az olvasás, a kutatás máshol zajlik.

Salt Lake City Public Library

Az olvasó- kutatóteróletet egy hatalmas belső tér választja el a zajos szabadpolcoktól. Ha valaki elmélyülten akar dolgozni, a városra néző területen megteheti. Öt emeleten néznek az asztalok a hatalmas üvegfalon át a városra. Ketten ülhetnek egy asztalhoz. Az asztallapból ethernet-kábel lóg ki. Csak be kell dugni a laptopba. Van drótnélküli hálózat is, de az lassabb és óránként be kell jelentkezni.

View from SLC Public Library

A könyvtár másik oldala - a szabadpolcos terület - a hegyekre néz. Itt kényelmes fotelekben lehet tespedni és zajongani, vagy csak olvasni.

A könyvtár alatt egy nagy mélygarázs van. A könyvtár teteje egy park, ahonnan az egész környéket belátni.

Salt Lake City

A tetőről rámpa vezet le, ami körbe öleli a Library Square-nek nevezett területet. Itt vásárokat, koncerteket, bulikat rendeznek. A kolonnád aljában könyvesboltok és egyéb kulturális üzletek bújnak meg.

Public Library

A könyvtár aljában a földszinten kávézók és szabad asztalok vannak. Lehet hozott ételt enni, csatlakozni a WIFI-re. Még konnektorok is vannak - amiket pedig sok moden épületből kifelejtenek. A pincében tartják a könyvvásárt.

Moshe Safdie egy zseniális épületet tervezett a városba. A városnak volt mersze egy rendhagyó könyvtárra kiadni egy halom pénzt. Az emberek élvezik a könyvtárat, a szakemberek pedig ide járnak tanulmányozni egy modern könyvtárat.

Salt Lake City Public Library

Nincsenek megjegyzések: