2010. május 7., péntek

A buheráló szomszéd


Work force
Originally uploaded by ribizlifozelek

A buheráló szomszéd érdekes ember. Miként a neve is mutatja, szeret buherálni. És szokott is.

Amikor ideköltöztek, két kocsival érkeztek. Az egyik egy rozoga Chrysler mikrobusz volt, olyan 25 éves, a másik pedig egy jó 14 éves Ford Crown Victoria.

A Chrysler tökéletesen működött - amint gondját viselte indulás előtt. Az életrelehellés abból állt, hogy mielőtt elindította volna a motort, kinyitotta a motorháztetőt és jó liter olajat beleetöltött. Aztán elment vele dolgozni. Este visszajött, leparkolt, a Chryler meg szépen maga alá pisilte a benne maradt, felesleges, alig egy deci olajat. Másnap reggel megismétlődött a ceremónia.

Hetekig nem tudtam eldönteni, miből fogyaszt az a járgány többet, 3.5 literes motorjával a benzinből vagy a olajból.

A Crown Victoria valamikor rendőrautó volt. Ezek az óriási batárok mindent kibírnak és úgy tünt, örökké is mennek. Ez is ment gond nélkül. Túl keveset kelett szerelni - ez volt a baja. El is adták.

Vettek helyette egy motort. Ez tökéletes volt, Lehetett szerelni, ráadásul úgy, hogy ráült a mikrobusz küszöbjére és már buherált is. A mikrobusz tökéletes szék volt. Általában azt láttam, hogy hétvégente reggel elkezd a fickó mindenféle alkatrészeket sorbarendezni, aztán visszapakolja őket, megy egy kört a motorral, kiszedi az alkatrészeket, megy egy kört és minden kezdődik előlről.

A dolog kezdett rendszeres lenni: esténként motor szétszed, összerak, egy kört megy, motort szétszed, összerak, aludni megy.

Aztán egyik nap eltűnt a Chrysler és jött helyette egy motor és két bicaj. A másik motort ugyanúgy lehetett szerelni, mint a társát. Páros napokon egyiket, páratlanon a másikat.

A kerékpárokkal nem volt ennyi szerelni való. Egyszer kétszer ugyan szétszedte őket - sose gondoltam volna, hogy egy kerékpárból ennyi alkatrészt ki lehet szerelni -, ment velük egy rituális kört, aztán rájött, nincs mit buherálni velük.

El is tüntek a bicajok és jött helyettük egy roller-robogó. A roller-robogó (mi ennek a becsületes neve?) egy rollerből és a rászerelt miniatűr motorból állt. A ketyere szét- és összeszerelés után valamivel több füstött eresztett, mint a Chrysler és a két motor együtt.

Amikor a Nagy Buherátor megtette vele a kört a ház körül, az egész tömb édeskés szürke füstbe burkolózott.

Ma reggel aztán láttam, hogy nincs roller-robogó. A fickó pedig boldogan töltött olajat egy ősöreg Dodge mikrobuszba...

5 megjegyzés:

Csilla írta...

Fő a változatosság!

Apósom jutott eszembe a leirásból, ő is mindent szétszedett ami szétszedhető volt! És most itt a nagyobbik fiam. Mi van ha uj müszaki dolog érkezik a lakásba? Először megfogdossa, megforgatja aztán egy óvatlan pillanatban huss, szét is szedte, mert hogy látni szerette volna mi van benne. Ja! Mentségére legyen mondva, két rossz PSP-ből már összerakott egy jót, nővére nagy örömére, meg a számítógépét állandóan buherálja olyasmi szinten ahogy te is irtad a szomszédodat. Még megy! :) Megkérdeztem, hogy miért csinálja! Mert ugye nem értem én ezt! Azt mondta, hogy nem tudja, mert jó, mert kiváncsi, látnia kell mi van benne, meg ilyenek. :)

Romesz írta...

Nekem is van egy ilyen szomszedom. De ez motorcsonakot is szerelget. Most ketto van neki. Amit egesznap szerelget es a nap vegen beinditja. Mivel nincs ezeken kipufogo igy harom utcaval arreb is elvezik az emberek a dolgot. De festett mar autot a garazsbejaron esehhez hasonlo akciokat hajt vegre.

Cselik Ágnes írta...

Attila, ez olyan, mint egy kis novella.

Pyry írta...

Legalább ha elromlik a porszívó, tudod hova kell vinni. :)

ribizlifozelek írta...

Csilla, Romesz, lehet, a kozossegi kertek mintajara kene kozossegi buheralocsarnok is...

Agi, koszonom.

Pyry, ne romoljon el, 8 eve hasznaljuk...