2011. március 5., szombat

A bronzpatkány

Ring

Február 8-án a bronzpatkány megérkezett a Nemzetközi Űrállomásra, ahol új tulajdonosa tulajdonosa boldogan húzta az újjára.

Sok ember büszkén hord egy bronzpatkányt az ujján. Kiadnak érte egy kalap pénzt és viselik.

A bronzpatkány, a brass rat egy gyűrű. Az MIT-t elvégzettek gyűrűje.

Commencement

1929-ben a MIT egyik vezetője végignézett kollégáin és azt mondta:

- Kéne egy gyűrű - nem házasságra gondolt.
Hosszú vita kezdődött arról, hogy mi legyen a gyűrűn. A legtöbben az egyetem kupoláját szerették volna a gyűrűn látni, mert más egyetemek is a főépületükkel díszítik egyetemi gyűrűjüket. Még többen nem a főépületet szerették volna látni a gyűrűn, mert más egyetek a főépületükkel díszítik egyetemi épületüket.

- Akkor mit tegyünk a gyűrűre? - kérdezték tanácstalanul a többiek.

- Tegyük rá kabalaállatunkat, a hódot!

- De tegyük rá a kupolát is!

Rátették.
Az emberek meg ránéztek gyűrűjükre és csodálkozva kérdezték:

- Mi ez a patkány?

Így kapta az MIT arany egyetemi gyűrűje a bronzpatkány nevet.

MITRingBezel

A bronzpatkányt egy végzős diákokból álló bizottság minden évben áttervezi. A hód, a kupola és az egyetem látképe és Boston a Charles-folyó másik oldalán adott, de őket is évről évre valamennyire megváltoztatják. A gyűrű rajzai finom - esetleg gyilkos - iróniával általában olyan eseményekre emlékeztetnek, amik végzős osztály egyetemi ideje alatt történtek.

Boston

A 2012-es gyűrűn megemlékeznek a válság hatására meghozott megszorító csomagról. A 2011-esen megjelent a hatvan éves MIT mértékegység, a SMOOT, amiről hamarosan szintén lesz bejegyzés. 2009-ben a Plutó lefokozása volt a fő téma. De megemlékeztek az éjszakába nyúló áttanult éjszakákról a gyűrűbe vésett horkoló figurával, az egyetem első női elnökéről, sikeres hack-ről, a félhivatalos MIT-jelmondatról, az IHTFP-ről vagy egy stilizált térképpel egyetem földalatti labirintusáról. Az 1982-es hód meg dühös a tandíjemelés miatt.

MITRingBezel

A bronzpatkányt, ami nemcsak aranyból, hanem fehéraranyból is készülhet, az alapképzést befejező hallgatók vásárolhatják meg. A brass rat-nak van egy "nagytestvére", a Grad Rat. Őt adoktori képzést elvégző hallgatók vehetik meg. A grad rat-on a humor helyét annak a tudományágnak a jelképei veszik át, amiből a boldog gyűrűhordozó diplomát szerzett. A kupola és a hód természetesen marad.

Grad Rat

A képek a MIT Tech-ről (http://tech.mit.edu/V123/N7/7ringpremier.7n.html) és a Wikipediáról (http://en.wikipedia.org/wiki/MIT_class_ring) származnak.

2 megjegyzés:

NP írta...

ezek az MIT-sek tényleg pihentek...

ribizlifozelek írta...

Ugye?