2012. február 17., péntek

Spanyol helynevek Magyarországon

Koszeg

- És tudsz spanyol vonatkozású neveket Magyarországon?

- Szentek játszanak?

- Igen.

- Akkor tudok.

No pasarán

Nemcsak szentek vannak. Mivel valamikor a középkori spanyol-magyar kapcsolatok volt az egyik fő hobbim, meglehetősen sok tippet adtam S-nek, a spanyol vonatkozású magyar helynevek összegyűjtésekor.

Aztán egy vegasi hajnalon munka helyett megnéztem a térképet: sokkal kevesebb pötty volt rajta, mint a másikon, pedig S nagyvonalúan kezelte a kérdést, Senecát és Hadriánust is gond nélkül a spanyol kapcsolt részének tekintette. Igaz, egyelőre nincs rajta a kőszegi Szent Jakab szobor, meg a jáki Szent Jakab kápolna sem. De ami késik, nem múlik.

Saint Ignatius of Loyola

Nem az lepett meg, hogy kevesebb a pötty. Spanyolország nagyobb. Nem akartam (és nem is fogom) kiszámolni, hogy hol nagyobb a négyzetkilométerre és a száz lakosra eső Puskás utcák aránya (hogy Kubaláról ne is beszéljünk - tényleg, Magyarországon miért nincs Kubala utca?).

Viszont Spanyolországban van huszonegy Budapest utca és huszonkét Magyarország utca. Nálunk cserébe van két Madrid utca. Lehet, azért, mert volt idő, amikor háborúban álltunk egymással. Elvégre már Moszkva tér sincs Budapesten...


Ver Hungría en el callejero español y España en el callejero húngaro en un mapa más grande

Nincsenek megjegyzések: