2009. július 19., vasárnap

Kalocsai érdekességek


Synagogue
Originally uploaded by ribizlifozelek

Kiderült, többször el kell majd a nyár folyamán mennem Kalocsára. Kicsit aggódva tekintek a látogatások eleibe: mindig lesz egy kis szabadidőm, de nem tudom, lesz-e elég néznivaló.

Igaz, mindenütt lehet még újabb és újabb érdekességeket találni, de nem biztos, hogy ez megéri a fáradtságot.

Régebben olvastam, hogy Kalocsán állt valamikor egy zsinagóga. Azt is megtudtam, hogy ez volt az első könyvtárrá alakított elhagyott zsinagóga az országban.

Mivel a Viski Múzeumban mindig mindent tudnak, most is hozzájuk fordultam, merre is van az épület. Megmondták. Megkerestük. Ott volt, csakúgy, mint a Holocaust emlékmű.

Holocaus Memorial

Sajnos a zsinagóga ismét elhagyatott - a könyvtár kiköltözött és nem tudni, mi lesz az épület további sorsa.
A könyvárrá történő átalakításkor egyébként a zsinagóga külső dekorációját leszedték.

Ha van zsinagóga,temetőnek is lennie kell, gondoltuk és azt is megkérdeztük a múzeumban. Azt is tudták.
Kalocsa kisváros, de a még kisebb Szentendrén is csak kevesen tudják, merre is van a zsidó temető, ha egyáltalán tudják, hogy létezik.

A múzeumiak kis térképet is rajzoltak, így gyerekjáték volt megtalálni az elhagyatott, de gondozott temetőt.

Cemetery

Lehet, csak szerencsénk volt, hogy a megfelelő embert kérdeztük, de a városnézéshez szerencse is kell. Főleg ahhoz, hogy megtaláljuk az érdekesebb, de kevésbé ismert látnivalókat.

A temető nem volt körbekerítve, jelölve, de gondozott volt, nem verte fel a gaz, nem alakult át dzsungellé, mint oly sok más, hasonló temető.

Ahogy a száz-százötvenéves sírok közt bolyongtunk, megláttunk egy horgászt, aki tökéletes Pampalin-felszerelésbe öltözve haladt a patak fele. Mivel erre vezetett a rövidebb út, átvágott a temetőn. Amikor beért a sírok közé, egy sapkát kotort elő zsákjából, a fejére csapta és úgy ment tovább.

Ez a temető valóban az élők háza.

Cemetery

Nincsenek megjegyzések: