2009. július 28., kedd

Pátyi pincesor


Wine cellars
Originally uploaded by ribizlifozelek

Páty nagyon híres a pincesoráról. Ez a pincesor kicsit olyan, mint a Yeti. Híres, de kevesen látták.

Pár éve január elsején délelőtt elsétáltunk a pincékhez. Nem sok mozgást láttunk arra. Most elmentünk megnézni a helyet nyáron is.

Amerikai módra kocsival mentünk a pincékig, aztán gyalog nekivágtunk a keskeny utaknak. Yoda lelkesen derítette fel velünk együtt a terepet.

Yoda and the wine cellar

Néha kicsit vissza kellett fognunk a Mestert, hogy megvédjük tőle a pincesoron kóborló rotweilereket.

A pincéket a tizenkilencedik században építették. Némelyikükön 1848-as dátumot is láttunk. A pincék a filoxéra járvánnyal elvesztették eredeti funkciójukat. A szőlők eltüntek a környező dombokról. A pinék árván maradtak. Idővel raktárnak használták őket.

Cellar row

A huszadik század második felében keveseket érdekeltek, idővel azonban újra divatba jöttek, bár láttunk pár olyan pincét, amit láthatóan évek óta reménytelenül próbáltak eladni.

For sale

Látszott, a legtöbb pince jó kézben van, jó bort csinálnak benne. Már nem pátyi szőlőből és talán egyáltalán nem szőlőből készül benn a nedű és talán az ambróziát nem is bornak hívják.
Itt-ott láttunk elhagyott házakat, meg düledező épületeket, ahol a bokrok közül csak a bennünk leső gyanakvó tulajdonos szőrős lábszára látszott ki.

Abandoned cellar

A Yeti házát elhagyva elhagyott autókat láttunk. Minnesotában egy ilyen helyen titkos methadon laboratóriumot sejtettünk volna, Utahban marihuanaültetvényt, itt pálinkafőző őstermelőkre tippeltem.

Last parking

A házak közül néha végletesen fura alakok bukkantak elő. Az összbenyomás talán ezért is volt kedvező: nem egy múzeumi pincesort láttunk, hanem egy olyan helyet, amit különböző dolgokra használnak. Bort meg pálinkát főznek, autót bontanak vagy éppen takarítanak, laknak, élnek.

Paty

Nincsenek megjegyzések: