2009. július 4., szombat

Budapest-jelmondat


Monsoon
Originally uploaded by ribizlifozelek

Ma hallgattam egy rádióinterjút a Magyar Turizmus Rt vezetőjével. A beszélgetésben szó esett arról, mit tehet Magyarország és Budapest azért, hogy több turista jöjjön el hozzánk (és költsön el minél több pénzt).

Közben az igazgató megemlítette, hogy sajnos nincs pénz külföldi reklámra, ezért kénytelenek a távolabbi helyeken szintentartó reklámmal hirdetni Magyarországot, miközben a nagy pénzt a környező országokra összpontosítják. Elmondják, milyen jó a magyar konyha és a wellness. (Ezerkilencszáz környékén már bejött ez a szöveg, valószínűleg most is sikeres lesz.)

Ez természetesen nagyon jó, jöjjenek minnél többen a környékről. A különböző amerikai csatornákon azonban rengeteg környező ország reklámját láttam. Voltak direkt reklámok, de akadtak szép számmal utifilmek is. Szerintem ha Anthony Bourdain eljön Budapestre és egy talponállóban pogácsázás közben az asztal alá pálinkázza magát vagy Andrew Zimmern kigúvadó szemekkel leereszt a torkán fél kilo zsírszalonnát vagy lángost a csarnokban, az óriási reklámértékkel bír. Ilyesmire sincs pénz. Meg plakátra se nagyon. Tony Curtis jó ötlet volt, de azt hiszem, már erre sincs pénz.

A lengyeleknek, szlovéneknek, cseheknek bezzeg van. Az osztrákok magyar lapokban - is - hirdetnek.

Egy reménykeltő dolgot azért kiemelt az igazgató: a gyenge forint miatt a külföldiek pénze sokat ér és ezt ők igyekeznek kommunikálni is mindenfele.

Nem tudom, bölcs dolog-e erre alapozni egy reklámlampányt. Remélem viszont, hogy lesznek Skandináviát megcélzó reklámok, ahol Olaf otthon csak egy sört tud benyomni, bezzeg nálunk ugyanezért a pénzért tizet.

Vagy el lehetne árasztani a nyugati országokat óriásplakátokkal, amikre a helytakarékosság nevében a következő szöveget tenném:

HUNGARY - CHEAP

2 megjegyzés:

Névtelen írta...

S az,hogy "Jó bornak nem kell cégér?"ma már nem igaz?!Már az ős bölcsességeinknek is lejárt vona?

ribizlifozelek írta...

Haaaat, az osztrakok, lengyelek, szlovenok, szlovakok agyonreklamozzak magukat mindenfele. Amirol nem hallanak, szerintem idovel elfelejtik.