2009. július 2., csütörtök

Forint Euró árfolyam


Business
Originally uploaded by ribizlifozelek

Amikor megláttam a Bazilikában, hogy mécsesvásárláskor 1 Euró az kétszáz forintot ér, először megrökönyödtem.

Nemcsak azon, hogy az épület hűvös falai között mennyire megerősödött a forint, hanem azért is, mert itt elfogadnak Eurót. Lehet Euróban fizetni a mécsesért.

Unlucky church of St Stephen

Pár éve kérdeztem meg ártatlan, boci szemekkel a Mátyás (alias Nagyboldogasszony) templomban, hogy lehet-e esetleg Euróban fizetni a belépőt. Olyan felháborodottan néztek rám, mintha legalábbis azt javasoltam volna, áldozzanak kecskebakot az oltáron.

- Magyarországon a Forint a hivatalos fizetőeszköz - szinte hallottam a nagy F-et a forint szóban. Nagyjából annyi esélyem volt érvelni, mintha a kecske levágására akartam volna rávenni őket.

A Bazilikában bezzeg lehet Euróban mécsest venni. És ha valaki szeretne, fizethet Euróban. Igaz, rossz az árfolyam (bűnrossz, ilyet még a Várban levő pénzváltónak csúfolt sakáltanyák sem mernek kínálni), de lehet. Mindenkinek szíve joga eldönteni, hogy kifizeti-e a kb harminc százalék jutalékot, ha épp nincs forintja.

Csak azt remélem, az így befolyó összegből megcsináltatják a 2002 áprilisától decemberéig működő, állami pénzből felszerelt mozgáskorlátozott liftet, ami akkor elromlott és azóta is ideilegenesen üzemen kívül rozsdásodik.

Since 2002

3 megjegyzés:

Névtelen írta...

Ha még nem késtem el felkhivom a figyelmetek,hogy a tavaly összel a Váci utca sarkán 200 Euro-ig 150-Forintért váltottak ,de ha 201 Eurót adtál oda már 298-Forintot kaptál 1 Euróért de ezt csak akkor tudtam meg mikor vissza mentem,hogy reklamáljak a kiirt nagy plakáti árfolyam és azt mit én kaptam közötti különbségért.Utólagos reklamáció alma

e írta...

csomó helyen lehet már fizetni euróban... jó ideje. közértekben, éttermekben, kávézókban, elvileg minden bolt megteheti, hogy elfogadja, ha akarja, megszervezi magának, ez nyilván adminisztrációval jár. van, ahol még dollárban is lehet fizetni, bár ez nyilván kéz alatt történik :)

ribizlifozelek írta...

Nevtelen, igen, a Vaci utca penzvaltoi reszben keselyuk, reszben hienak.
A legtisztessegesebbek talan a kis penzvalto uzlettel rendelkezo arabok, akiknel nagyobb osszeg eseten kicsit alkudni is lehet es jobban valtanak a bankoknal.

E, ennek nagyon orulok. Sajnos pl a kozuzemi szamlakra az euroosszeg meg nincs rairva, nem ugy, mint pl Romaniaban.
(A turizmusban dolgozo normalis cegeknel idotlen idok ota mindent elfogadnak, ami penz, csak ez eddig nem volt legalis.)