2009. augusztus 28., péntek

A pusztanyolcas


Csikos
Originally uploaded by ribizlifozelek

Lobogó gatyájú legény szágult két lábbal nyolc lovat megülve a pusztán. Mi lehet ennél magyarabb, pusztaibb látvány.

Igazából sosem izgatott nagyon a pusztaromantika, a csikósok, gulyások, kondások világa, főleg pár Móricz regény és novella elolvasása után.

Hungarian Grey Buffalo

Valahogy aztán elkeveredtem egy lovasprogramra és lenyűgözött az ügyesség, ahogy a legény elboldogult a nyolc lóval.

Csikos

A pusztanyolcasnál talán csak az eredete érdekesebb. Egy 19. századi osztrák festő, Ludwig Koch imádta a csikósokat meg a lovakat. Egy jó kis pálinkázás után mindenféle rémes dolgot álmodott össze. Az álmok közt szerepelt az egyszerre öt lovat hajtó csikós képe is. Koch reggel felkelt, bizonyára ivott egy kis Unikumot a katzenjammerre, aztán megrajzolta az álmát.

Koch 8

A festményt aztán mindenki elfelejtette. Valamennyire Koch is így járt. A huszadik század derekán, 1953-ban aztán a festmény valahogy elkeveredett egy magyarországi mezőgazdasági kiállításra, ahol meglátta egy magyar lovas, Lénárd Béla.

Csikos

- Hát ezt én meg tudom csinálni! - mondta.

És megcsinálta.

Csikos


Lédárd mutatványának értékéből mit se von le, hogy pusztanötös már Koch festmény előtt is létezett: nyugat-európai cirkuszokban lovagoltak a magyar csikósok a 19. század második felében. A formációt magyar parasztpostának hívták. De valljuk be, egy cirkuszi eredet sokkal kevésbé romantikus, mint a Koch-féle történet.

Csikos

2 megjegyzés:

Névtelen írta...

Mekkora szerence,hogy csikós nem egy Picaso képet látott meg,most ő vihetné a hátán a lovat...

ribizlifozelek írta...

Nevtelen, ez nagyon jo :)