2009. augusztus 9., vasárnap

Egy jó múzeum


Saxlehner palace
Originally uploaded by ribizlifozelek

Budapest egyik legjobb múzeuma ez. Én nagyon szeretem és ha tehetem évente benézek. Ha van érdeklődő vendégem, akkor többször is.

Ha valakinek azt mondom, meg szeretném mutatni neki a Postamúzeumot, meglepődik. Először a napra gondol, a sok ultraibolya sugárzásra vagy a túlzásba vitt krémesevésre esetleg a mértéktelen kecskesajtfogyasztásra. Aztán rámhagyja, nem ellenkezik és elsunnyog velem, közben aggódva néz, mikor kezd el habzani a szám.

Saxlehner palace

Aztán belép a kapun és tátva marad a szája, állkapcsa koppanását a folyosó fakockái tompítják.

Az épület egy csoda. Több palotát helyreállítottak belülről az Andrássy úton. Néhány lakás eredeti állapotában pompázik. Ezek azonban általában nem nyilvános terek, esetleg a lépcsőházba be lehet surranni, de aztán vége. Fotózni pedig a legtöbbször szintén reménytelen vállalkozás.

Saxlehner palace

A Saxhlener palotában a lépcsőházat tökéletesen restaurálták. A bejárat kissé elnagyolt Lotz freskói mind az ásványvízfogyasztást és fürdőzést népszerűsítik. Talán mert a háztulajdonosnak ásványvízbirodalma volt. (Bevallom, Lotz szerintem nem igazán jó festő és általában ásványvíz helyett csapvizet iszom.) Lehet, a sok víz miatt használta hat-hét éve a kapualjat pár kedves, becsületes honpolgár nyilvános vizeldeként. Szerencsére emléküket ma már se a szag, se a foltok nem őrzik. A lépcsőház meg gyönyörű.

Saxlehner palace

A múzeum pedig csodás. Valamikor elnyerte az év legjobb múzeuma címet is, akkor kiakasztottak egy reklámot az erkélyre, de szerintem ettől se ment oda be több ember. Megrögzött bélyeggyűjtőkön, elvadult postásuniformis-nézőkön és csőposta-addiktokon kívül ki menne be a postamúzeumba? Főleg, ha elég nehéz megtalálni?

Post Museum

A múzeum hihetetlen. Nem a csőposta miatt (bár a teremőr hölgyek, ha jókedvük van, megmutatják, hogy működik és az is egy csoda.)

A múzeum azért is hihetetlen, mert meg lehet nézni, milyen volt egy nagypolgári lakás az Andrássy úton. A postautók, bicajok, telefonközpontok csak hab a tortán.

Post Museum

Hallottam pletykákat arról, hogy a múzeumot elköltöztetnék. Félek, ha majd legközelebb jövök, nem lesz itt. Pedig annyira jó hely. És még egymás sarkára sem taposnak a látogatók.

Lamp

3 megjegyzés:

Hettie írta...

nahat, kedden elmegyek es megnezem. Koszi a postot :)

ribizlifozelek írta...

Hettie, szolj, ha tetszett! :)

Pyry írta...

Még csak nem is hallottam róla eddig, köszi hogy leírtad :)