2009. augusztus 25., kedd

Modernizált Halászbástya és Mátyástemplom


Fishermen`s Bastion
Originally uploaded by ribizlifozelek

A Vábran sok éve szednek belépőt a Halászbástyán és a Mátyástemplomban. Tizenvalahány éve pár télen bundás, nyáron trikós emberek ültek műanyagszékeket és számlatömbbe rótták ákombákom betűikkel az írásjelre emlékeztető hieroglifáikat. Persze, ha az ember nem kért számlát, féláron beengedték.

Idővel modernizálódtak - azaz annyit loptak, hogy az már feltűnt és szigorítottak a rendszeren. Idővel nem a Halászbástya aljánál kellett fizetni a kilátóért, hanem arrébb. Az egyszeri turista nehezebben jutott fel, a korrupció meg csökkent.

Fishermen`s Bastion

Egyszercsak megjelent egy belépőjegy-automata is. Ebbe kellett bedobálni a pár száz forintnyi aprót. Már akinek volt.

A Mátyástemplomban egyszerűbben mentek a dolgok. A bejáratnál a narthexbe szorítottak be asztalt, széket, pénztárgépet, számlatömböt. Mint mondták, a templom restaurárása gyűjtöttek így pénzt. (Hétötven most egy felnőttjegy. Nagyjából annyi, mint a Ruswurmban a krémes és az ásványvíz.

Budapest

(Most, hogy a templom restaurálása jól halad, kíváncsi vagyok, hogy megszűnik-e a belépő.)

A két helyben egyvalami volt közös. Egyik helyen se fogadtak el bankkártyát és Eurót. Lehetett elzarándokolni a közeli bankautomatához vagy a két pénzváltó egyikéhez. Az egyik pénzváltó pofátlanul rosszul vált, a másik még pofátlanabbul.

A Mátyástemplom megújult. Új, a Halászbástyával közös jegypénztár épült. Nagyon szép kőépületben, most már három ablaknál lehet megvenni a belépőt (vulgó: sáp) a műemlékekhez.

Két dolog nem változott.

Eurót továbbra sem fogadnak el.
Bankkártyával továbbra sem lehet fizetni.

Ready to launch

5 megjegyzés:

Alex írta...

jo napot kivanok! I am checking your photos on Flicker and want to ask permission to reproduce one. can you email me on adracefr@hotmail.com? apologies for posting here (please delete), but if you got in touch by email i'd be grateful, thanks, alex

Pyry írta...

Hétszázötven? Te jó ég! ez aztán a lenyúlás :(

Amúgy meg az euro-ra meg a bankkártára...no komment.

Névtelen írta...

Picit meglepett a múltidő használata. Mármint, hogy a templom "megújult". Még legalább egy év, ha nem több mire kész lesz. Egyébként nem hinném, hogy megszünik a belépő kérése. Azzal, hogy most felújitották, még nem jelenti, hogy többé akkor már nem is kell. És ha abból a pár milliárdból kiakarja venni a részét az üzemeltető (egyház) is, akkor elkél a plusz pénz. Csak akkor hogyhogy ingyen van a Bazilika?

ribizlifozelek írta...

Pyry, engem nem a 750 zavar, hanem, hogy nem lehet kartyaval fizetni.

Nevtelen, igazad van, nem kellett volna multidot hasznalni. Kulonben nem igazan a belepovel van bajom, hanem a "kozepkori" mentalitassal: nem lehet kartyaval, Euroval fizetni. (Persze emlekszem en egy szakallas hippire aki kikelt magabol a templomok uzleti celu felhasznalasa miatt...)

ribizlifozelek írta...

Update: mar a Bazilika sincs ingyen.