2010. május 28., péntek

Befőzés I


Canning
Originally uploaded by ribizlifozelek

Sokáig azt hittem, a befőzés nem amerikai dolog.

A háziasszony elmegy a boltba, végignéz a kétszáz méter hosszú lekváros polcon, kiválasztja a megfelelő ízt, fizet és távozik. Ha bio-hívő, elmegy a bioboltba, végignéz a száz méter hosszú levkváros polcon, kiválsztja a megfelelő ízt, fizet és távozik.

Garlic

Nincs őszi befőzés, nem tesznek el télire, tavaszra, nyárra semmit. Elmennek és megveszik a boltban és kész.

Az iparosodással, a fejlett ipari társadalom kialakulásával együtt a nők zöme háziasszonyból dolgozó lett. Sokkal kevesebb idejük jutott befőzésre, háztartásra. (Az, hogy emellett még sok helyen háziasszonykodott, az más lapra tartozik.)

The factory at the end of the Universe

A modern élelmiszeripar ráadásul szezontól függetlenül képes biztosítani a folyamatos ellátást gyakorlatilag mindenből. Az iparosodott országokban emberek ma már nem azt eszik, ami épp beérik, vagy amit valahogy sikerült eltenniük, hanem mindenhez, bármikor hozzájuthatnak.

A dolog nem kapitalista sajátosság: a kommenizmusban is azzal indokolták a lakótelepi lakásokhoz tervezett miniatűr kamrákat (már ha voltak egyáltalán), hogy a fejlett szocialista élelmiszeripar mindenből képest biztosítani a folyamatos ellátást.

Ujhegyi ltp

Pár év után rájöttünk, azért Amerikában is sokan főznek be. Rengeteg szakácskönyv ír a befőzésről. Vannak direkt "befőző" könyvek is. A boltokban rengeteg féle befőttes üveget, befőző felszerelést árulnak és még cimkéből is óriási a választék.



Mi is kipróbáltunk pár dolgot. Sok mindent tettünk el. Sok mindennel próbálkoztunk és rengeteget tanultunk saját hibáinkból. Nagyon nem rontottunk el semmit, nem alkottunk gyilkos mérgeket: egyetlenegy ismerősünk sem került kórházba a befőzött hagymasalátától.

Pickled red onion

A lekvárok is egyre jobbak lettek. (Nem, NEM olcsóbbak, mint a bolti, de jobbak.) Mi pedig egyre merészebbek lettünk. Egyre érdekesebb alapanyagokat használtunk és egyre különlegesebb lekvárokat készítettünk. Ipari méretekben gyártottunk bruschettát.

Szedtünk rebarbarát is, amit összekevertünk eperrel. A rebarba keserű ízét több köbméter cukorral semlegesítettük.

Rhubarb

A kisszobában egyre szaporodnak a teli és az üres befőttes üvegek. Egyre újabb finomságok készülnek - mint például a fokhagymazselé -, mi pedig apránként kicsiben megismételjük az élelmiszeripar fejlődését: a rozmaringzseléhez már ételfestéket is használtunk. Végeredményként kaptunk hat üveg Shrek-takony színű, kiváló rozmaringzselét.

Garlic Jelly and Strawberry with Rhubarb

Jó szórakozás a befőzés, csak kicsit meleg van közben - nyáron majd szünetet tartunk. Hála a modern élelmiszeriparnak, ami mindig és mindent elvisz a szupermarketekbe, mi inkább akkor főzünk be, amikor hideg van. Addig se kell fűteni.

2 megjegyzés:

Romesz írta...

Mikor foztok be rizilifozeleket?

ORsi írta...

tényleg a ribizlifözelék engem is érdekelne.

én ugyan szívesen vagyok a konyhában (most is ott ülök), de a befözés nem igazán az én müfajom. lehet, hogy azér, mert nem vagyok egy nagy lekvárevö. tavaly azért úgy éreztem eljött az ideje, hogy sárgabarack ill. áfonylekvárt fözzek.