2010. december 19., vasárnap

Jobbkanyar


State Street
Originally uploaded by ribizlifozelek

Utálok balra nagyívben kanyarodni olyankor, ha a szembejövőknek elsőbbsége van. Várni, tönymörögni, várni, elengedni, elengedni és amikor végre szemből nem jön senki, akkor biztos felbukkan pár gyalogos, akit el kell engedni.

Ezért is láttam nagy örömmel a CNN-en, hogy az egyik legnagyobb amerikai csomagkihordó cég, a UPS teherautói ha lehet, nem fordulnak balra nagyívben. Jobbra, jobbra és jobbra fordulnak, de balra nem.

Az útvonaltervező program úgy szervezi meg a csomagkihordást, hogy a teherautók jobbkanyarokkal tudják kihordani a küldeményeket.

Nem azért, mert a UPS vezetősége hozzám hasonló nyuszikból áll.
Ők a pénzt és a hatékonyságot nézik.

Balranyarodáskor a teherautó sokat áll. Egyhelyben járáskor a motor fogyaszt és a teherautó nem megy. A UPS ezért úgy szervezi a kiszállítást, hogy lehetőleg mindent jobbkanyarokkal oldjon meg. Az eredmény? Éves szinten 12 millió liter üzemanyagmetakarítás.

Azt hiszem, ezentúl ha balra kell kanyarodni, én is jobbra-jobbra-jobbra fogok fordulni. Benzint nem biztos, hogy spórlok, nyugodtabb leszek. Hogy az utasok mint mondanak, az nem érdekel.

Ford

Bővebben:
- http://money.cnn.com/video/news/2010/12/13/n_cs_ups_no_left_turn.fortune/index.html
- Myth busters 145.

3 megjegyzés:

Parmezán írta...

Érdekes szó ez a "tönymörög", gondoltam elírás, a "tötymörög" helyett. De a googli szerint többen is használják. Lehet, hogy egy elírásból új szó keletkezik?

Ziebi írta...

Mi is pont így csináljuk. :)

ribizlifozelek írta...

Parmezan, nehez dolog agybol, parnak kozul blogolni...

Ziebi :)