2010. december 14., kedd

Human Zoo


Mother and child
Originally uploaded by ribizlifozelek

Mai szemmel az elképzelés rasszista, erkölcstelen és borzalmas. Százhúsz éve teljesen normális dolog volt.

A "human zoo" valamikor teljesen hétköznapi kiállítás volt.

Afrikában kijelöltek pár önkéntest, akiket behajóztak, elvittek Európába, általában egy állatkertbe. Az állatkerben építtettek velük egy falut. A nagyérdemű pedig jött, fizetett és az orángután és a csimpánz után megnézte az afrikaiakat is. Általában ugyanis a human zoo-t az emberszabásúak ketrece mellé helyezték. Esetenként bele.

A belgák egy egész kongói falut telepítettek a Brüsszel melletti Tervurenbe. A németek Hamburgban nyitottak human zoo-t. Ide természetesen az állatkereskedő Hagenbeck szállította a lakókat. Emberi állatkertek léteztek az Egyesült Államokban, Spanyolországban és Franciaországban is. Egy katalán kisváros múzeumából csak az 1990-es években szedték be a főemlősöket bemutató kiállításból a kitömött gorilla mellől a kitömött feketét.

Az 1889-es párizsi világkiállítás szenzációja nemcsak a világ legmagasabb épülete, az Eiffel Torony és a világ legnagyobb belső tere, egy hatalmas kiállítási csarnok volt, hanem az úgynevezett "negro falu". Négyszáz afrikai élt itt stratégiailag pozicionált fügefalevélbe öltözve.

A világkiállítás 32 millió látogatójából 28 millióan benéztek a human zoo-ba is.

Idővel megváltoztak az erkölcsök és az emberek rádöbbentek, hogy az Emberi és Polgári jogok nyilatkozata minden homo sapiensre vonatkozik és az emberi állatkertek eltüntek illetve megváltoztak. Kései utódaikat a turistaipar központjaiban lehet megtalálni, ahol népviselet-szerű ruhába öltözött helybeliek tesznek úgy, mintha ma is állandóan népviseletben járnának és hagyományos mesterségeket űznének. Munka után viszont ők, szemben a human zoo-k egykori lakóival, hazamehetnek.


Bővebben a témáról:
- Báez,- Mason: Zoológicos humanos, Santiago de Chile, 2006.
- Bancel - Blanchard - Lemaire: Human zoos, Le Monde Diplomatique, August, 2000.

2 megjegyzés:

Névtelen írta...

És nem szóltak rájuk, hogy ne majomkodjanak?

NP írta...

erre nincs szó