2011. április 17., vasárnap

Adónap

Yoda working on taxes


- Vasárnap is nyitva vagyunk - olvastam az erôsen vallásos Utahban meglepô kiírást. Yoda indult volna, hogy megjelölje meglepődésünk tárgyát, de inkább továbbmentünk.

Hétfőn kell leadni az adóbevallást. Mi már két hete túlestünk ezen a kellemes kötelességen, így csak a sajtóban követjük a különféle adóval kapcsolatos híreket.

A viták egy része arról szól, maradjon-e adómentes az online keskedelem. (Az internetes vásárlás akkor adómentes, ha az eladó nem kötődik a vevő államához.)

Az adómentességet ellenző politikusok -akiket gyakran az online kereskedelem által hátrányosan érintett helyi üzletemberek támogatnak-, azt mondják, ez tisztességtelen előnyhöz juttatja a virtuális világ cégeit. (Érdekes módon ha egy politikus a tisztességes/tisztességtelen szavakat kezdi használni, az általában pénzbe kerül.)

Azok a politikusok, akik támogatják a forgalmiadó alóli mentességet - ôket általalában az Amazon segíti - azzal érvelnek, hogy az adóval az állam által nyújtott szolgáltatásokat, infrastruktúrát fizetjük meg: rendôrség, tûzoltóság, utak, csatorna, stb. Az online kereskedôk pedig ezeket nem használják, mert más államban élnek és adóznak.

Több állam felkérte polgárait, hogy önként vallják be online vásárlásaikat, számítsák ki utána a forgalmi adót és írják be az adóbevallásukba.

A kérdés egyedül New Hampshire lakóit hagyja hidegen: ott nincs forgalmiadó.

2 megjegyzés:

globalgrover írta...

mi mindig rogton beadjuk az adobevallast amint megjon a munkahelyekrol a papir. szoval mi mar reg visszakaptuk ami visszajart :-)

ribizlifozelek írta...

Jo nektek, beletelt egy kis idobe, amig a papirok minket utolertek Bostonban.