2011. április 14., csütörtök

Át Nebraskán

photo.JPG

Nebraskán átautózni olyan, mint megnézni a Sátántangót, csak tovább tart.

Van, aki a hatalmas nyílt térséget megvilágosodásként éli meg - akkor is, ha sötétben halad át az államon. A megvilágosodottak egy része vallást alapít és letelepszik a síkságon és megtisztul, másik részük megesküszik, hogy ide soha többet be nem teszi a kerekeit.

Truck stop

A táj változatos: a fás síkságból füves síkság lesz. A városok helyét a hullámzó gabaonaföldekbôl vagy tehéncsordákból kiemelkedô víztornyok és magtárak jelzik.

Az I-80-as egy ideig a Platte-folyót követi. Aztán Nebraska egyik fô turistalátványossága, azúrszinû tavak lánca következik. A több száz kilométeres tórenszer igazinturistaparadicsom:
Madarászok lesnek ritka madarakra, hajnalban távcsôveln felszerelkezve kióvakodnak a nádasba a szúnyogok közé és ha 5:40-kor látnak egy bóbitás gyurgyalagot, beírják egy kockás füzetbe: 540 - bóbitás gyurgyalag. (Tudom, olyan ember, aki omladozó romokért képes 12 kilométert menni az erdôben régi vasuti talpfákat fotózva, csak halgasson.)


View Larger Map

A tavakat a horászok is szeretik, a vadászok meg egyenesen imádják. Ôk mindenre lônek, amire a madarászok lesnek.

A tavak alig pár évtizedesek. Az amerikaiak fura népek és az autópályaépítkezéshez igyekeznek helyi anyagokat használni. A kavicsot is az út mentén bányászták, a gödrökbôl
pedig madár- és madarászparadicsom lett.

Truck stop

A tavakon kívül még kamionparkolókat is lehet látni, meg tanyák hátsó udvarát, ahol az amerikai motorizáció minden emlékét meg lehet találni: gyakorlatilag minden, amit Detroit valaha is gyártott ott rohad vissza a földbe, amibôl bányásztatott.

Resting place

Ahogy a végtelen térségen kapaszkodtam a kormányba és néztem a betonszalagot, megértettem Nebraska lelkét, én is megvilágosodtam: Nebraskán nem átszáguldani kell, hanem megyei utakon átdöcögni, megnézni a düledező tanyákat, városokat, virágzó farmokat, felfedezni a porladó autóroncsokat, lenézni a végtelen síkságra, megismerni a nebraskai történelmet és kultúrát, a jelent, a jövőt és a múltat.

Megértettem Nebraskát és gázt adtam.

photo.JPG

2 megjegyzés:

globalgrover írta...

na akkor Nebraska-t kihagyom.... nem tunik tul izginek.

ribizlifozelek írta...

Hat... nem az...