2011. április 12., kedd

Nemzeti park az autópályák alatt - Cuyahoga

Bridalveil falls

(Megjegyzés: több kép hamarosan.)

A Cuyahoga nemzeti park Ohio egyetlen nemzeti parkja. A Cuyahogában a világon egyedülállóan nagy autópálya-koncentrációt találni. Nincs másik nemzeti park, ahol ennyi autópálya-csomópont, elágazás és lehajtó lenne. A park másik érdekessége, hogy a parkot jelző táblából viszont alig van.


View Larger Map

Sokat keringtünk a Cleveland körüli autópálya-makarónin, amíg megtaláltuk a parkot és még többet, amíg rájöttünk, mit kell itt nézni.

A Cuyahoga egyfelől a nagyjából ötszáz kilométer hosszú Erie-csatornának állít emléket, ami a Nagy-tavakat az Atlanti-óceánnal összekötő csatornahálózat része. Az 1825 körül épült csatornarendszer egyes maradványai, zsilipjei részben itt, a Cuyahoga-völgyben láthatók.

Red lock

Ha ipari műemlék, azt nekem látnom és Yodának pedig megtisztelnie kell, így mentünk. Mivel keringés közben cifrákat mondtunk a parkról, a helyi indián szellemek eltakarták a napot és önteni kezdték ránk a vizet. Ezzel elűzték az ösvényekről a futókat és a kerékpárosokat, de minket nem. Makacsul kerestük a látnivalókat.

A völgyet átszelő vasút, ami a park két végét köti össze, áradás miatt épp nem járt, de a zsilipek maradványai a helyükön voltak, csakúgy, mint a hegyi patakok vízesései és a kilátók.

A Cuyahoga félig-meddig városi park. Nem annyira, mint a Mall Washingtonban, de a sok autópálya és a nagyváros közelsége egyértelműen azzá tette a szemünkben. A utahi sivatagi parkok után a két és félmilliós clevlandi aglomeráció joggal tünhetett városinak.

141

Talán az eső, talán a kopár fák miatt a park szinte a mienk volt, szinte csak átmenő forgalmat láttunk és pár futót, egy fotóst és néhány kutyást. A park legfőbb erénye is ez volt: be lehetett jönni kutyával, a park mókusaiak legnagyobb rémületére.

Nincsenek megjegyzések: