2011. április 5., kedd

A hidegháború és a sznobok - Nahant

Northeastern University

Nahant egy félsziget Boston mellett. Nahant ideális hely elzárkózni a világ elől, de közel lenni a nagyvároshoz. Úgy láttuk, a félsziget lakói mindent meg is tettek e célok érdekében. Nahantot szárazföldon csak egy keskeny földnyelven át lehet megközelíteni.

Nem nahanti lakos csak a falu bejáratánál parkolhat. Mivel késő érkeztünk, nem volt időnk rendesen körbegyalogolni, csak körbeautóztunk és néztük, mikor jön a seriff, hogy lelője az idegeneket.


View Larger Map

Nahanton hatalmas házakat láttunk, amiket még nagyobb parkok vettek körül. A tengerparti palotákból Boston belvárosát és a Logan repteret lehetett látni.

A homokos partok nyáron megtelnek fürdőzőkkel, most csak reszkető sirályok próbáltak napozni a viharos szélben.

Nahant

Nahant közel kétszáz éven át katonai terület is volt. Mára a katonák elköltöztek, egykori erődjeikből golfpálya és egyetemi kutatóközpont lett.

Az 1812-es angol-amerikai háború óta tüzérséggel védték innen a Bostoni-öböl bejáratát. Az ágyuk egyre nagyobbak lettek, a betonfalak pedig egyre vastagabbak.

Casemate

Többek szerint a II. világháború kitörésekor a sziget dombocskái kő helyett betonból voltak. A német csatahajók - szerencsére - meg se közelítették Bostont. A hatlamas partvédő ütegeket csak gyakorlatokon sütötték el néha. A hidegháborúban pedig már másféle fegyverekre volt szükség. A repülőerődök és a szuperszónikus repülőgépek ellen a hagyományos légvédelem jórészt tehetetlennek bizonyult, ezért légvédelmi rakétákat kellett kifejleszteni. Az első ilyen rendszert, az Nikét Nahantra telepítették.

Nahant

A rakéták évtizedekig várták a szovjet bombázókat. Szerencsére ők sem jöttek. Egyes rakéták a nyolcvanas évek elejéig rendszerben maradtak. Ekkor az utolsó támaszpontokat is kiürítették. A lövegállások, silók egy részéből városi park és focipálya lett, míg a többi bunkerből, irányítóközpontból és földalatti komplexumból egyetemi tengerbiológiai laboratórium.

A félsziget pedig továbbra is félig-meddig el van zárva az idegenek elől, csak nem katonák védik tűzzel-vassal, hanem ügyvédek sok-sok pénzzel és paragrafussal.

Northeastern University

Források:
- COLD WAR SECRET NUCLEAR BUNKERS: The Passive Defence of the Western World During the Cold War (Pen & Sword Military Classics)
- A fekete-fehér fénykép a Coast Defense Study Group és a Wikipedia archívumából származik.

2 megjegyzés:

NP írta...

ez errefelé is dívik...

ribizlifozelek írta...

Megneznek egyszer egy elhagyott szovjet atomtamaszpontot is...