2011. április 27., szerda

Nyitvatartás


Utah State Capitol
Originally uploaded by ribizlifozelek

Huntsman, az elôzô utahi kormányzó ritka okos ember. Annyira okos, hogy a mandarinul kiválóan beszélô repubikánus politikust Obama felkérte kínai nagykövetnek. Huntsman otthagyta a kormányzóságot és elment Kínába. Az Egyesült Államok valószínûleg nyert az üzleten - Utah vesztett.

A mormon Huntsmannak elképesztô ötletei voltak és ezeket jórészt meg is valósította. A kormányzó olyan, Utahban addig példátlan intézkedést vert keresztül a törvényhozáson, mint az alkoholtörvények enyhítése. Neki köszönhetô, hogy ma már Utahban szupermarketekben is lehet sört kapni.

Huntsman kitalálta a négynapos munkahetet is. Ezt már más országban és más amerikai államokban is kitalálták (egyes banánköztársaságokban törvényi felhatalmazás nélkül gyakorolják), de ő hivatalosan, kötelező jelleggel be is vezette a négynapos munkahetet.

Huntsman rájött, hogy a utahi közhivatalok általában reggel 8-tôl délután 5-ig vannak nyitva. Naponta kilenc órát, heti összesen negyvenöt órában. Hétfôtôl péntekig. Egy normális átlagember pedig reggel 8-tôl délután 5-ig dolgozik. Hétfôtôl péntekig. Naponta nyolc órát, heti összesen negyvenöt órában. Ha valakinek hivtalba kell mennie, el kell kéredzkedjen a munkahelyérôl vagy - egyes állások esetében - szabadnapot kell kivegyen.

Huntsman ekkor olyasmit talált ki, amihez egy átlagpolitikusnak tíz élet sem lenne elég. Azt mondta: azok a közhivatalok, amik ügyfeleket fogadnak, nyissanak ki nagyon korán, tartsanak nyitva sokáig heti négy napon. Azaz reggel 7-kor nyitnak és délután 6-kor zárnak. A heti negyven óra megvan, de a hivatalok hétfôtôl csütörtökig üzemelnek napi tíz órában. Az online szolgáltatások a hét minden napján elérhetők és pénteken mindig van valahol egy ügyeletes hivatal.

Huntsman úgy vélte, ezzel az intézkedéssel energiát spórolnak: eggyel kevesebb nap kell hűteni-fűteni az irodákat. A közalkalmazottak igaz, hogy többet dolgoznak, de kevesebbet kell utazniuk, ráadásul nem csúcsidőben autóznak munkahelyükre.

A volt kormányzó nemrégiben lemondott nagyköveti tisztségéről és a platykák szerint jövőre indulni szeretne az elnökválasztáson. Szurkolunk neki, bár kevés esélye van: mormonként kicsi a valószínűsége annak, hogy megválasszák.

2 megjegyzés:

GlobalGrover írta...

nekem tetszik az otlet! marmint hogy negy nap vannak nyitva hosszabb nyitvatartassal....

ribizlifozelek írta...

Szerintem is nagyon jo dolog.