2011. április 14., csütörtök

Rendezőpályaudvar Nebraskában

Golden Spike Tower

Bailey Yard. Union Pacific. Napi tízezer vagon. Ötszáz kilométer vasuti pálya tizenkét négyzetkilométeren. A világ legnagyobb vasuti rendezőpályaudvara. És látogatható. North Plattéban, Nebraskában. Ezt meg kellett néznünk. Moldovát meg egye meg a sárga irigység.

North Platte nyugalmas város. A négysávos utcákon negyvennel lehet menni és az emberek negyvennel mennek. Megfontoltan. Felemelik a lábukat és akkurátusan hozzáérintik a pedálhoz, majd végiggondolják, lenyomják-e. Aztán inkább csak gurulnak tovább hússzal.

North Platte

A rendezőpályaudvar North Platte szélén található. Egy nyolc emelet magas kilátóból lehet megnézni.

Hihetetlenül profi kiállítás volt. Szerintem az Archway Monument
kiállításszervezőinek tanulmányutakat kellene szervezni a Bailey Yard-ra.

Bailey Yard

A torony földszintjén vasuttörténeti kiállítás várja a vonat-rajongókat. A lényeg azonban a kilátóterasz a nyolcadikon. A lift - ami lehet, hogy az egyik leghosszabb az államban - felröpített a vasutbarátok menyországába. Itt "Vasutas" Bob, egy nyugdíjas önkéntes, aki mindent tud a rendezőpályaudvarról.

Bailey Yard

Imádtam a rengeteg vonatot, mozdonyt, szerelvényt, javítóállomást. (A józsefvárosi rendezőpályaudvaron is csinálhatna a MÁV valami hasonlót.)

Szerintem ez a kilátótorony, a múzeum és a hihetetlenül kedves személyzet sokkal jobb reklám Nebraskának, mint a megközelíthetetlen híd az autópálya felett. Látogatóból is ugyanannyi volt mindkét helyen, csak az itteni pár ember sokkal lelkesebb volt, mint a hídon céltalanul lézengő elveszett turisták.

Bailey Yard

Nincsenek megjegyzések: