2011. április 23., szombat

A bostoni közlegelő

Common

Boston közepén van egy legelő, mégpedig köz. Ezért Commonnak hívják. Minden tisztességes új-angliai város és falu közepén van egy ilyen legelő, de Bostoné a legnagyobb.

Common

A Boston Commonon ma már nem birkák és egyéb haszonállatok legelésznek, hanem tikkadt turisták, megfáradt aktakukacok és éhező mókusok korzóznak rajta fel-alá. A turisták egy része mókust keres, a mókusok egy része turistát, így, ha egymásratalálnak, hamar boldogok lesznek. A mókusok pózolnak a kamerák elôtt, a turisták pedig mogyoróval hálálják meg a fotókat.

Stand up!

Kutyások is szép számmal járnak a Commonra: a kutyáknak köszönhető, hogy a mogyorót kétpofára zabáló mókusok még tudnak fáramászni: a kergetőzés általában gyors és rövid. A mókusok elképesztô sebességre gyorsulnak fel és mire a kutyák észbekapnak, már következő turistának mutogatják lompos farkukat.

Hello Squirrel!

A Common egy hatalmas, fás park, csónakázótóval, szobrokkal, dombokkal. Eleinte a legelő Boston szélén terült el, idővel körbeépült. A Beacon hill felöli lejtőn felépült a massachusettsi parlament, a belváros felöli sarkából lecsíptek egy temetőnek valót, a Backbay felöli részéből Boston egyik legszebb és legrégebbi közparkja - a Public Garden lett, de a Common így is hatalmas.

Boston

Ma a Common elválasztja a történelmi belvárost a 19. századi negyedtől, a Beacon hillt az üzleti negyedtôl.

State House

A függetlenségi háború idején itt gyakorlatoztak a telepesek miliciái, majd az angol vöröskabátosok is. A lexingtoni commonon még egy kisebb csatát is megvívtak (amit pár napja játszottak újra lelkes önkéntesek).

Boston

Amíg a Common legelő volt, minden bostoni polgár szabadon kicsaphatta ide állatait. A bostoni közlegelő az egyik klasszikus példája annak, hogy a közös tulajdonból a vagyonosabbak - akiknek több az álatuk - nagyobb arányban részesednek, mint a szegények és nem törődnek azzal, ha csordájuk túllegeli a közös mezőt.

Boston Common

A legeltetés megszüntével a közpark hatalmas tölgyeit nyilvános akasztásokkor bitónak használták a takarékos jenkik. Idővel az akasztások is abbamaradtak és Common igazi park lett koncertekkel, szájtátiakkal és sétáló városiakkal.

Boston

Most télen nem volt olyan vidám a Common. Hó, hideg és jég tették barátságtalan mezővé a ligetet. Yoda mókushullákat guberált a hóban és még a Park street-i metróállomáshoz tartozó mogyorósütögetôk se voltak olyan barátságosak, mint tavasszal. Csak a metrónál kéregető hajléktalanok voltak olyanok, mint mindig. Majdnem biztos vagyok benne, hogy már 2000-ben is ők voltak itt és talán még Kennedyt is lelejmolták anno. Egyik ősük pedig már Franklint is lesegíthette a lóról, miközben a ló zabláját és a markát tartotta.

State House

A tavasz beköszöntével a városiak visszahódították a ligetet. Utcazenészek zenéltek, zsonglőrök zsonglőrködtek, a csepürágók is csináltak valamit, irodisták tízóraiztak és turisták fotóztak mindent, ami mozgott.

Mi pedig élveztük a napsütést és egy időre elbúcsúztunk Bostontól.

Boston


5 megjegyzés:

olajbogyó írta...

Eddigi tanulmányaim során akárhányszor került elő a közlegelő dilemmája, minden tanár megállt egy kicsit elmélkedni azon, hogy valójában mennyire nem jó szó ez a "közlegelő", de egyik se tudott jobbat. Nekem meggyőződésem, hogy valójában csak az a bajuk, hogy el kell magyarázniuk, mi is az.
(ha szabad reflektálnom a saját blogomra: pont Mérőnél gyakori téma ez) :)
Az utolsó fotó pedig annyira tavasz... jó ránézni :)

ribizlifozelek írta...

Valoszinuleg igazad van, magyarazni kell es azt kevesen szeretik, kitero es elveszi az idot.

Eddig nem igazan erdekelt, mennyire regi szo, de emlekeim szerint a 19. szazadban mar hasznaltak.

Jobb, mint ha a latin szot (compascuum) hasznalnak.

Ziebi írta...

Yoda és a mókus :D nagyon jó :D

olajbogyó írta...

Remélem nem bánod, ha az "emlékeim szerint a 19. században már használták" megjegyzés után meggyőződésemmé válik, hogy magad vagy a Hegylakó :) (esetleg vámpír)

ribizlifozelek írta...

Lebuktam!

Pontositva: Ugy emlekszem, egy alfoldi mezovaros legeltetesi szabalyzataban olvastam a kozlegelo szot.