2011. április 18., hétfő

A botrányos festmény

Mural

- Ezt nekem is látnom kellett! - mondta a szakállas fickó miközben felesége vigyorogva vizsgálta a festmény szélén virító női feneket.

A Big Cottonwood kanyon bejáratánál álló fogadó egyik betonfalát festette tele egy graffitiművész. A fogadós már rendelt egy falfestményt, hogy eltakarjon egy darab szürke betont a parkolóban levő sportfelszerelés boltja mellett, de az az alkotás nem okozott nagy felzúdulást.

Mural

Az új festmény sokakat felháborított. A kép közepén a lángokkal övezett mormon templom áll, tetején a szentek angyalával, Moronival, aki épp ópiumpipát szív. A festmény baloldalán egy rendőrautó parkol, aminek rendszámján a CRPT, "korrupt" szó olvashtó. A tempom belján két katolikus ministránsfiú emel keresztet az égbe és a dollárt imádják vele. A templom jobb oldalán részeg méhek dülöngélnek ki a méhkasból (ami a mormon vallás egyik jelképe). A kép jobb szélén egy lengén öltözött hölgy vigyorog.

Mural

- Erkölcstelen, túl rövid a szoknyája és tangát visel! - háborodtak fel egyesek.

- Vallásgyalázó - telefonáltak be mások a rendőrségre.

A rendőrök széttárták karjukat: a festmény magánterületen található és mindenkinek alkotmányos joga van a szólásszabadsághoz.

Mural

Ezt mondta egy mormon vezető is: nem tetszik nekik a festmény, nem értenek vele egyet, de szólásszabadság van.

A festmény gondolkodásra készteti az embereket, amivel a művész elérte célját. A vendéglőnek pedig óriási reklámot csinált.

Mural

Újságcikk a festményről a Salt Lake Tribune-ban:
Mural with bikini-clad woman, LDS Temple on fire sparks criticism

Nincsenek megjegyzések: