2012. március 26., hétfő

Pusztába meredő rakéta

ATK

A kopár dombok mögül kibukkanó gyárváros szürreális látvány volt. Ennél már csak az előtt magasodó rakéták voltak meglepőbbek.

Tiokol

Pár éve voltunk rakétabázison Dél-Dakotában, ez azonban más volt: itt egy termékbemutatót láttunk. Az ATK egyik gyára elé kitette mindazt, amit most gyárt és ami többé-kevésbé publikus.

Sidewinder

Leparkoltunk a vendégparkolóban és Yodával az élen lelkesen szaladtunk a csövek fele. Alapjábavéve a kiállított rakéták és gyorsítófokozatok óriási csövek olyan feliratokkal, mint Titan, Minuteman, Sidewinder, meg Patriot, meg NASA.

Rocket

A Tiokol-nak is nevezett ATK mindent gyárt, ami rakétamotor. Az Egyesült Államok egyik legnagyobb katonai beszállítója a utahi sivatag egy méretes darabját használja különféle hangos és füstös dolgok röptetésére. Egy másik sivatagdarabon pedig ezeket a hangos és füstös dolgokat szereli össze. Egy harmadik darabot jóval hangosabb és füstösebb robbantásokra tartanak fenn.

Space Shuttle Solid Rocket Booster

Az űrsikló szilárd hajtóanyagú rakétájának árnyékából a transzkontinentális vasút töltését láttuk a távolban. A vasút is, a rakéta is csúcstechnika volt a maga korában. Ma pedig lassan enyésző kiállítási tárgyak.

- Nem pisilem le - legyintett fülével Yoda - a végén még rozsdás lesz.

Yoda exploring a solid motor segment

2 megjegyzés:

Boston2 írta...

A permi fegyvergyárnak volt egy hasonlóan érdekes múzeuma, bár az a város közepén és nem ennyire monumentális. De pár rakéta ott is volt. Állítólag az is ott készült, amivel az U-2-est leszedték annak idején.

ribizlifozelek írta...

Megnézném...