2012. március 15., csütörtök

A Nagy-Sós-tó mocsaraiban

Great Salt Lake

Megjegyzés: A mocsarakba még február elején mentünk el, csak a bejegyzést elfelejtettem aktiválni.

Wetlands

A Nagy-Sós-tavat keletről több helyen mocsaras, vizenyős terület veszi körül. A mocsár egy része természetvédelmi terület, a másik része repülőtér. A természetvédelmi terület egy része szigorúan védett, azaz kutyával nem lehet bemenni, mert az megzavarja a madarakat. Ugyanakkor ezen a területen a madarakat szabadon le lehet lőni. Valószínűleg az nem zavarja őket annyira.


View Larger Map

Yoda egy életreszóló traumát okozhat egy gázlómadárnak - bár ugyanezt egy sörétespuska lövéséről is el lehet mondani.

Yoda

Vannak olyan természetvédelmi területek is, ahova lehet menni kutyával és lőni is lehet. (Olyan nem volt, ahol nem lehetett lőni és lehetett menni kutyával.)

Great Salt Lakebed

Felvettünk valami rikítószínű ruhát, hangosan gyakoroltuk angolul a NEM VAGYOK GÁZLÓMADÁR kiáltást és nekivágtunk a Willard Bay-nek.

Reflection

A Willard Bay az egyik legnagyobb, a Nagy-Sós-tavat övező susnyások közül. Szaknyelven ezeket magyarul wetland-nek mondják. A magam részéről maradok a mocsárnál, bár lehet, az picit más.

Wasatch Front

A Willard-öblöt övező mocsarak egy része - a gátrendszer - szövetségi tulajdon. A mocsarak részben magán-, részben állami kézben vannak. Az állami tulajdonú mocsarak között vannak állami parkok és védett területek is.

Canal

Az öböl a tó legkevésbé sós nyúlványa, a hegyekből alárohanó patakok felhigítják a vizet és az befagy. (Vagy csak állati hideg volt, nem tudom.) A mocsaras nádasba a utahi kormány utakat, zsilipeket épített, míg a szövetségiek gátakat emeltek. Itt-ott rejtélyes munkát végző markolókat láttunk.

Great Salt Lake

Felbukkantak láthatatlan valamikre lövöldöző lövöldöző emberek és négykerékmeghajtású, minimum hatezer köbcentis motorral rendelkező kisteherautók, amiknek gazdái arcukon gyermeki vigyorral dagaszották a sarat körbe-körbe autókázva.

Great Salt Lake

Mi inkább gyalogoltunk.
Elhagytuk az utakat, eltüntek az emberek és magunkramaradtunk a náddal, a hegyekkel, a tóval, a jéggel, a vízfolyásokkal.

Mentünk a csatornák mellett, számoltuk a fákat (egy). A madarak a hidegre és a szabadon szálló sörétekre való tekintettel nem szálltak.

Great Salt Lake

Mentünk, mentünk, mentünk. Lapos volt a világ.

Tetszett.

Great Salt Lake

3 megjegyzés:

Ziebi írta...

Nagyon jók a képek! :)

GlobalGrover írta...

nagyon szep helynek nez ki.

ribizlifozelek írta...

Ziebi, köszi!

GlobalGrover, igen, az. És most szúnyog se volt.