2012. június 12., kedd

Koronázás


Wells Fargo

Mivel már nincs közvetlen járat az Egyesült Államokból Budapestre és Yodával macerás átszállni Európában, kerülőúton megyünk nyárra haza. Megismételjük a Yodüsszeiát, csak visszafele és remélhetőleg gördülékenyebben.

Salt Lake Cityből elrepülünk New Yorkba, majd öt órányi pisiszünetet követően megyünk Prágába. Prágában lesz pár óránk,15, aztán felszállunk egy hálókocsira és meg se állunk Budapestig.

Lehetett volna korábbi vonatra is felszállni, de hálókocsival kényelmesebben utazunk, van benne zuhany, meg ilyesmik. Előtte meg sétálunk egyet Prágában és eszünk egy knédlit.

A knédlievéshez és ahhoz, hogy betaxizzunk a reptérről a belvárosba, szükségünk lesz cseh koronára. Nagyjából száz dollár értékű cseh pénzre gondoltunk. Ha marad, elköltöm visszafele.

Cseh koronát többféleképpen lehet szerezni:

- Prágában. Bankban vagy jó pénzváltónál. Ennek az a hátránya, hogy a repülőtérről korona nélkül nehéz eltaxizni a pénzváltóig. Természetesen lehet Euróval fizetni (amíg van) és bízni abban, hogy a taxis nem aznap akar meggazdagodni.

- Prágai reptéren automatából pénzt felvenni. Ez nagyjából olyan, mintha az egyik vesénkkel fizetnénk. Az árfolyam jó, de a bankkártyadíj úgy tíz dollár. Azaz ebben az esetben 10%.

- Prágai reptéren legális pénzváltónál. Ez nagyjából olyan, mint cigarettát sodorni a bankókból.

- Venni Salt Lake Cityben. Ez olyan, mint az első és a második lehetőség összekombinálva.

Azért bementünk a legközelebbi bankba és megkérdeztük:

- Tudunk cseh koronát venni?

Tudom, kretének vagyunk és kínozzuk a bankárokat.

- Tessék? - igyekezett értelmesnek tünni az alkalmazott, majd kollégájához fordult:

- Külföldi pénzt vennének. Hogy kell azt csinálni?

A kolléga arcáról meg lehetett volna festeni a Tanácstalanság Szobrát.

Egy idősebb kolléga közbeszólt:

- A központi egységünkben foglalkozunk a külföldi pénzekkel. Felhívjuk őket telefonon, ha nincs, megrendeljük és ott felvehetik a pénzt.

A kettes számú kollégára hárult a telefonálás nehéz és felelősségteljes feladata.

Természetesen nem volt cseh korona, de 2-3 napon belül szereznek. Az árfolyam pont tíz százalékkal volt rosszabb, mint a Prágai reptéren. Ezek után egyszerűbbnek látszott megvenni itt a pénzt. Ha már a bank olyan kedves, hogy valahonnan a világ végéről elrepít nekünk száz dollárnyi koronát és még telefonálnak is nekünk, hogy megvan a pénz. Emellett pedig feledhetetlen kabaréval is szórakoztattak minket a légkondicionált bankfiókban, miközben kinn 32 fok volt. A bolondnak is megéri.

A kettes számú kollége bediktálta adatainkat a központnak.

- Vezetéknév Ri..., Rib..., Ribiz... Akkor inkább mondom a számlaszámot.

4 megjegyzés:

Jó Sir Robin a bátor írta...

A jó csehet most nevetnek a markukba, pedig ha valaki, hát ők bevezethették volna az eurót. :)

Unknown írta...

:) :) :)

GlobalGrover írta...

hat sok sikert majd a hosszu hazauthoz. mikor mentek?

ribizlifozelek írta...

Június végén.