2012. június 1., péntek

A lucini remete


Old transcontinental railroad

Ivo Zdarsky nem szerette a kommunizmust. Meg a szocializmust se. Pechére Ivo Csehszlovákiában élt. Szóval, volt valami fogalma arról a rendszerről, amit nem szeretett.

Sokan abban az időben a lábukkal szavaztak és leléptek. Ivónak ilyesmi meg se fordult a fejében. Ő a szárnyával szavazott. Pár alkatrészből és egy Trabant motorból épített egy kisrepülőt és mint a mesében, elrepült, mint a Kockásfülű Nyúl. Ügyesen átrepült a cseh légteret őrző radarállomás felett és hajnalban megérkezett Bécsbe. Itt leszállt és új életet kezdett.

Az új élet Kaliforniában kezdődött, ahol Ivo belevágott a propellerbizniszbe és légcsavarokat gyártott és tervezett. Cége, az IvoProp fogalom a szakmában. Ivo szerette az Egyesült Államokat, de Kalifornia túlnépesedettnek tünt a szemében és idővel teleknézésbe kezdett.

Lucin jó választásnak tünt nulla lakosáva. Ó-Lucin a transzkontinentális vasút mellett épült és az 1900-as évek elején hagyták el először. Új-Lucint harminc évvel később népesítették be farmerek, aztán a hetvenes években ők is leléptek. Lucin nem az hely, ahol az emberek többsége szívesen élne. A legközelebbi város Wendover (120 km aszfalton, de van egy rövidebb csapás a sivatagon át), a legközelebbi nagyobb település Ogden (280 km) és a legközelebbi nagyváros Salt Lake City 300 km-re. A legközelebbi fa valószínűleg az Élet Fája az I-80 mellett.


View Larger Map

Ivo úgy gondolta, ez jó hely lesz. Megvette a fél várost, majd kibérelte hozzá a világháborúból ittmaradt kifutópályát. Hátrahagyta alkalmazottait és a gyárat, amit ezentúl emilen, telefonon és faxon igazgatott, ő pedig beköltözött a sivatagba, a reptér hangárjába. (Igen, internete van a sivatagban.) A házában van a műhelye, ahol egy repülőgépet építget, meg propellereket reszel. A ház és a leszállópálya köré Ivo épített egy elektromos kerítést, amin eltévedt elefántokat lehet pirítani. A UPS kihordja a csomagjait, barátnője hetente egyszer benéz hozzá és visz valami harapnivalót. Egy cég időnként visz ki neki ennivalót. Ivo pedig néha elugrik lőszerért.

A házban ugyanis olyan tűzerőt halmozott fel, amit legjobban az ogdeni sheriff irigyel tőle. Állandóan emlegeti, hogy Ivónak milyen jó puskái vannak. Szabadidejében Ivo sivatagban tévelygő lelkeket ment ki és sört iszik. Elégedett ember.


View Larger Map

Források:

Bethea, Jim: IVOPROP, Ivo Zdarsky IVO PROP designer, the story behind the IVOPROP
http://www.ultralightnews.ca/Ivoprop/howImetIVo.htm

Cabrero, Alex: The most interesting Utahn you'll never meet
http://www.ksl.com/?nid=148&sid=20359568&s_cid=popular-1

Ivoprop:
http://www.ivoprop.com/

Walder, Joyce: The Only Guy Out There, New York Times, 2012 március 28.



3 megjegyzés:

GlobalGrover írta...

ez am az elet! marmint a ferjem szerint. ha tehetne szerintem o is igy elne.... too bad he married a firecracker :-)

ribizlifozelek írta...

Az is jó, hogy reggelente nem ébred a szomszéd fűnyírójára. Se fű, se szomszéd.

Jó Sir Robin a bátor írta...

Svejki figura az biztos..